Το ποσοστό των Εβραίων που ζουν στο Ισραήλ ανέρχεται στο 46% του συνολικού αριθμού των Εβραίων στο κόσμο - 7,2 εκατομμύρια: αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε το Εβραϊκό Πρακτορείο με βάση την έρευνα του καθηγητή Sergio Della-Pergola. Ο αριθμός των ανθρώπων που δικαιούνται τον Νόμο της Επιστροφής (Ισραηλινή υπηκοότητα) στον κόσμο είναι 25,5 εκατομμύρια άνθρωποι.
Καταγράφεται αύξηση περίπου 100.000 σε σύγκριση με 15,6 εκατομμύρια το 5783 (διορθωμένη εκτίμηση σε σύγκριση με την αρχική δημοσίευση). Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε το Εβραϊκό Πρακτορείο για το Νέο Έτος, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από τον Καθ. Sergio Della-Pergola του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ για την Αμερικανική Εβραϊκή Επετηρίδα (2023 AJYB)
Από τον συνολικό εβραϊκό πληθυσμό, ο αριθμός των Εβραίων στο Ισραήλ είναι περίπου 7.200.000, έναντι 7.080.000 στις αρχές του 5783, ενώ περίπου 8,5 εκατομμύρια Εβραίοι ζουν εκτός Ισραήλ (εκ των οποίων περίπου 6,3 εκατομμύρια είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, και περίπου 2,2 εκατομμύρια σε όλες τις άλλες χώρες) […] Οι εκτιμήσεις για τη Ρωσία και την Ουκρανία έχουν αναθεωρηθεί σύμφωνα με τη σημαντική μετανάστευση που ακολούθησε την εμπόλεμη κατάσταση.
Περισσότερα: ΕΒΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 5784: Ο αριθμός των Εβραίων στον κόσμο είναι 15,7 εκατομμύρια
Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τη Θεσσαλονίκη της περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας παρουσιάζεται στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας του Ιουδαϊσμού (MAHJ) στο Παρίσι.
Η έκθεση “Salonique, Jerusalem des Balkans, 1870 – 1920” θα εγκαινιαστεί στις 19.9.23 και θα διαρκέσει μέχρι τις 21.4.2024.
Τα 150 έργα της έκθεσης ανασυνθέτουν την ιστορία της Θεσσαλονίκης από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα έως το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι φωτογραφίες είναι μέρος της δωρεάς σχεδόν 400 φωτογραφιών και εγγράφων που έκανε προς το Μουσείο ο Pierre de Gigord, ένας σπουδαίος Γάλλος συλλέκτης, αφοσιωμένος στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Διαβάστε εδώ περισσότερα για την έκθεση και εδώ για την κυκλοφορία του καταλόγου της έκθεσης.
Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Πελοποννήσου, ο παγκόσμιος πολιτιστικός και φιλανθρωπικός Οργανισμός B’nai B’rith "PHILON Athens", η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και το ΠΕΔ Πελοποννήσου, συνδιοργάνωσαν στη Σπάρτη από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2023 το καθιερωμένο "Sparta Symposia of Ideas - - Towards a Sustainable Ecosystem".
Στο Συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα και επικεντρώθηκε στην ενέργεια, τη διαχείριση αποβλήτων, το περιβάλλον και τη μεταξύ τους σχέση και έγιναν αναλυτικές παρουσιάσεις αντιστοίχισης πολιτικών και τεχνολογιών από Αμερικανούς, Ισραηλινούς και Έλληνες Πανεπιστημιακούς & ειδικούς ερευνητές, κυβερνητικούς αξιωματούχους, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και διπλωμάτες, αναλυτές στρατηγικής για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και εξειδικευμένα στελέχη οργανισμών.
Στην «Ιστορία του αντισημιτισμού» αναφέρεται η σειρά ντοκιμαντέρ που πρόβαλε σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση η ΕΡΤ3 και ολοκληρώθηκε σε 4 ωριαία επεισόδια.
Μπορείτε να δείτε τη σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕRTFLIX και στον ιστότοπό της ΕΔΩ.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μια ιστορική και «επιστημονική» έρευνα για την κατανόηση της πολυπλοκότητας του αντισημιτισμού. Μερικές φορές αποκαλούμενος «το μακροβιότερο μίσος», ο αντισημιτισμός έχει εμφανιστεί σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο και σε πολλαπλές μορφές για περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια. Αυτή η μοναδική επιμονή, καθώς και η ετερογένεια του φαινομένου, έχουν γεννήσει πολυάριθμες ιδεολογικές εκμεταλλεύσεις, πολιτικούς χειρισμούς και αναχρονιστικές ερμηνείες.
Το φιλόδοξο ντοκιμαντέρ ξεδιπλώνει μια ιστορία δαιμονοποίησης που είναι βαθιά συνυφασμένη με τις κοινωνίες, τις χώρες και τις ηλικίες όπου λαμβάνει χώρα. Είναι η ιστορία των αντισημιτών, εκείνων που, με τον καιρό, έκαναν τους Εβραίους τους χειρότερους εχθρούς τους.
Περισσότερα: «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ» ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΗΝ ERTFLIX
Κυκλοφόρησε το 4o τεύχος του περιοδικού The Bridge, έκδοση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εβραίων Φοιτητών (EUJS).
Με κεντρικό θέμα τις ΠΡΟΣΤΡΙΒΕΣ, το τεύχος εξετάζει διεθνή καίρια θέματα υπό το πρίσμα της ευρωπαϊκής εβραϊκής νεολαίας.
Με τη συμμετοχή 22 συγγραφέων και καλλιτεχνών από 15 χώρες το τεύχος παρουσιάζει πτυχές της Ιρανικής επανάστασης, εντριφεί στις σχέσεις του Ιράν με το Ισραήλ, προσεγγίζει την κρίση στο Ισραήλ με αφορμή τη δικαστική μεταρρύθμιση, αναζητά τον ρόλο των νέων Εβραίων στην εξελισσόμενη Ευρώπη και πολλά άλλα. Διαβάστε το τεύχος εδώ.