Τιμώντας την 80η επέτειο της απελευθέρωσης των κρατουμένων των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, τους τελευταίους μήνες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το περιοδικό The Wheel, ο οργανισμός «Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε διάλογο με τους Ισραηλίτες» (Orthodox Christians in Dialogue with Jews), η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου και η Χριστιανική Δράση Ρώσων Φοιτητών – Ορθόδοξη Κίνηση Νέων (Action Chrétienne des Étudiants Russes, ACER-MJO) συνδιοργάνωσαν, την Τετάρτη 23 και Πέμπτη 24 Απριλίου 2025, ένα διαδικτυακό συνέδριο με θέμα «Η Ορθόδοξη Εκκλησία και το Ολοκαύτωμα». Το Συνέδριο περιελάμβανε τέσσερις συνεδρίες με 20λεπτες ομιλίες και ανοιχτή συζήτηση μεταξύ όλων των συμμετεχόντων στο τέλος.
Περισσότερα: Διαδικτυακό Συνέδριο: Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ
Ένα ιστορικό έγγραφο που ρίχνει φως σε μια ελάχιστα γνωστή πτυχή της διαχείρισης της εβραϊκής περιουσίας στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής εντόπισε ο ιστορικός ερευνητής Δρ. Λεόν Σαλτιέλ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη.
Περισσότερα: ΜΙΑ ΕΝΤΟΛH-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΟΥ ΜEΡΤΕΝ ΦΩΤIΖΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΪΚΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ
Στις 26 Μαρτίου 2025 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης Στάχτες και δάκρυα στη λίμνη...Ιστορία των Εβραίων της Καστοριάς.
Η έκθεση, μία πρωτοβουλία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Eran για την Έρευνα και Ανάδειξη της Εβραϊκής Κοινότητας Καστοριάς, παρουσιάζει για πρώτη φορά τεκμήρια και σπάνιο αρχειακό υλικό από συλλέκτες. Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από το ομότιτλο βιβλίο του ιστορικού Θρασύβουλου Παπαστρατή και θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου 2025.
Περισσότερα: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΕΜΘ
*Το κείμενο που ακολουθεί είναι η ομιλία που εκφώνησε ο καθηγητής του Κολούμπια Μαρκ Μαζάουερ, την Κυριακή 29/1/2023, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Εθνική Ημέρα Μνήμης Εβραίων Ηρώων και Μαρτύρων
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και τον πρόεδρό της Δαυίδ Σαλτιέλ που μου δίνουν την ευκαιρία να σας μιλήσω απόψε. Σήμερα, ημέρα μνήμης για τους Έλληνες Εβραίους που πέθαναν κατά τη διάρκεια του πολέμου, σκεφτόμαστε αυτούς που σκοτώθηκαν, περίπου 45.000 Θεσσαλονικείς και πάνω από 60.000 σε όλη την Ελλάδα. Μαζί με αυτούς που σκοτώθηκαν όμως, ας σκεφτούμε για λίγο και αυτούς που δεν γεννήθηκαν ποτέ. Δύο και τρεις γενιές παιδιών που δεν ήρθαν ποτέ στον κόσμο, αφού σκοτώθηκαν εκείνοι που θα γινόταν γονείς τους. Θα ήταν οι απόγονοι αυτών που χάθηκαν και θα ήταν αυτοί που, υπό άλλες συνθήκες θα πενθούσαν τους νεκρούς. Αλλά επειδή στα στρατόπεδα πέθαναν και παιδιά εκτός από ενήλικες, κι αυτά τα παιδιά που δεν μεγάλωσαν ποτέ για να κάνουν τα δικά τους, αναλαμβάνουμε εμείς το καθήκον της ενθύμησης.
Το πρωί του Σαββάτου της 25ης Μαρτίου του 1944, ενώ οι χριστιανοί γιαννιώτες είχαν μαζευτεί για να γιορτάσουν την γιορτή του Ευαγγελισμού στη Μητρόπολη, υπήρξαν μάρτυρες της σύλληψης περίπου 2.000 Εβραίων που ανήκαν στην δισχιλιετή εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων. Οι Γερμανοί συγκέντρωσαν τους Εβραίους της πόλης σε δύο πλατείες, στο κάστρο και στον μώλο. Μετά την αρχική μεταφορά στη Λάρισα, κατέληξαν στο Άουσβιτς και σε μικρότερα στρατόπεδα εξόντωσης, όπου 1850 από αυτούς εξοντώθηκαν, στο μεγαλύτερο τους μέρος λίγες ώρες μόνο μετά την άφιξή τους. Οι φωτογραφίες ελήφθησαν από τον Γερμανικό Στρατό και ανήκουν στο Bundesarchiv, το οποίο τις έχει κάνει release υπό μια ειδική wikimedia άδεια.
Στις 25 Μαρτίου του 1944 οι γερμανικές δυνάμεις, ακολουθώντας τις διαταγές για τον εκτοπισμό των Eβραίων των Ιωαννίνων που εκδόθηκαν από τη Γερμανική Ασφάλεια στην Αθήνα, συγκέντρωσαν μέσα σε λίγες ώρες 1.850 άτομα και τα στοίβαξαν μέσα σε φορτηγά με προορισμό το διαβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, 60 χλμ. δυτικά της Κρακοβίας.