Η μητέρα του Ισραηλινού ομήρου Ρομ Μπρασλάβκσι, Τάμι παραχώρησε στην Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, την ακόλουθη συνέντευξη η οποία δημοσιεύτηκε στις 26.6.2025 στην Athens Voice με τίτλο «Ρομ Μπρασλάβσκι: Όμηρος, ετών 21» και στην οποία περιγράφει τις στιγμές αγωνίας που ζει εδώ και 630 ημέρες.
Στις 30.5.25 η Τάμι Μπρασλάβσκι είχε επισκεφθεί την Αθήνα και μίλησε στη Συναγωγή Αθηνών για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου συγκινώντας τους παρευρισκόμενους.
Athens Voice, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη 26.6.2025
Πίσω από την πλάτη της Τάμι Μπρασλάβσκι η θάλασσα της Αττικής στραφταλίζει στο Φάληρο. Είμαστε στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας, σε μια ταράτσα ξενοδοχείου όπου πολλοί τουρίστες θα ήθελαν να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η Τάμι έχει την πλάτη της γυρισμένη στο νερό και τον ορίζοντα. Εδώ και δύο ώρες με κοιτάζει και μου μιλάει, παρότι εμφανέστατα καταβεβλημένη από τη συνεχή μετακίνηση και τη φαρμακευτική αγωγή, με επιμονή και σταθερότητα.
Ένας Ισραηλινός πατέρας μάς ξεναγεί στο καταφύγιο του σπιτιού του και μας διηγείται την ιστορία των καταφυγίων στο Ισραήλ: Αυτό είναι το «mamad» μας, το προστατευμένο δωμάτιο του σπιτιού μας. Τον περισσότερο καιρό το χρησιμοποιούμε ως γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, ξενώνα, ή αποθήκη, αλλά τώρα, με τις ρουκέτες του Ιράν πάνω από το κεφάλι μας, είναι το μέρος όπου η γυναίκα μου και τα δυο μου παιδιά κοιμούνται. Όταν ηχεί η σειρήνα, πηγαίνω και εγώ στο καταφύγιο και κλείνω την ατσάλινη πόρτα για να μην ξυπνήσουν. Και είμαστε τυχεροί. Έχουμε ένα «mamad», όπως ονομάζονται αυτά τα ασφαλή δωμάτια. Μόνο περίπου το 44% των Ισραηλινών διαμερισμάτων έχουν ένα. Οι υπόλοιποι, τρέχουν σε κοινόχρηστα καταφύγια που βρίσκονται σε υπόγεια, κλιμακοστάσια ή στο τέλος του δρόμου ελπίζοντας να φτάσουν εκεί εγκαίρως.
Περισσότερα: SAFE ROOM ή ΜΑΜAD. ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩN ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΝ
Από την ενδιαφέρουσα συζήτηση του Βίκτωρα Ελιέζερ με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, στην εκπομπή "Ναι μεν Αλλά", στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, 20/06/2025.
Ακούστε την εκπομπή ΕΔΩ (από 00:10:12 – 00:23:10)
Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση:
Ε.Μ: Διάβαζα εχθές την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Ελλάδος με αφορμή κάποιες επιθέσεις φραστικές σε τουρίστες, σε Εβραίους τουρίστες που τους χαρακτηρίζουν «δολοφόνους» και δεν είναι προφανώς μόνο αυτό, όπως και να έχει αυτά τα γεγονότα τα οποία θα μας τα πει σε λίγο ο κ. Ελιέζερ στην τηλεφωνική μας γραμμή και τον ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλό μεσημέρι κ. Ελιέζερ.
Αριστερέ – Αριστερή,
(ειλικρινά θα ήθελα πολύ να ξεκινήσω με το φίλε Αριστερέ, φίλη Αριστερή)…
Από όταν ήμουν μικρό παιδί, ο πατέρας μου κάθε καλοκαίρι έπαιρνε όλη την οικογένεια και πηγαίναμε στο χωριό Στόμιο του Κισσάβου, γνωστό στους Θεσσαλούς και με το όνομα Τζάγεζι. Εκεί, μέναμε 2-3 μέρες στο σπίτι της οικογένειας του κ. Σταύρου.
«Κύριε διευθυντά,
Σε μια εποχή όπου οι παγκόσμιες ισορροπίες αλλάζουν με ταχύτητα και οι βεβαιότητες καταρρέουν, υπάρχει μια χώρα που παραμένει σταθερή στη δίνη των εξελίξεων: το Ισραήλ. Περιτριγυρισμένο από εχθρικά καθεστώτα και οργανώσεις που δεν αναγνωρίζουν καν το δικαίωμά του στην ύπαρξη, το Ισραήλ δεν αποτελεί απλώς έναν γεωπολιτικό παίκτη· είναι σύμβολο. Σύμβολο ελευθερίας, δημοκρατίας, τεχνολογικής καινοτομίας και αξιακής αντίστασης. Αν το Ισραήλ λυγίσει, ολόκληρη η ∆ύση –και ιδίως η Μεσόγειος– θα νιώσει τον αντίκτυπο. Και όχι απλώς στρατιωτικά, αλλά πολιτισμικά και υπαρξιακά.
Περισσότερα: Ηλίας Πέσσαχ: «Η αλληλεγγύη στο Ισραήλ είναι πράξη ευθύνης»