Ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις της Γάζας διέπραξαν «εκατοντάδες» εγκλήματα πολέμου κατά την άνευ προηγουμένου επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), που σήμερα δημοσίευσε έκθεση για το θέμα αυτό, την οποία απέρριψε άμεσα η Χαμάς.
Η έρευνα αυτή, που αποτελεί μια από τις πιο ενδελεχείς διεθνείς μελέτες μέχρι σήμερα για την επίθεση αυτή που πυροδότησε τον πόλεμο της Γάζας, παραθέτει σειρά εγκλημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο.
«Μας είναι αδύνατο να υπολογίσουμε τον αριθμό των περιπτώσεων με ακρίβεια», δήλωσε η Μπέλκις Γουίλ, αναπληρώτρια διευθύντρια του οργανισμού για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι «προφανώς υπήρξαν εκατοντάδες εκείνη την ημέρα».
Αυτά τα εγκλήματα πολέμου «περιλαμβάνουν εσκεμμένες και τυφλές επιθέσεις σε βάρος αμάχων και μη στρατιωτικών στόχων, εσκεμμένη θανάτωση ανθρώπων υπό κράτηση, σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση, σεξουαλική και έμφυλη βία, ακρωτηριασμούς και βεβήλωση νεκρών, χρήση ανθρώπινων ασπίδων καθώς και πλιάτσικο και λεηλασίες», αναφέρεται στην λεπτομερή έκθεση.
Οι εβραίοι στην Ευρώπη είναι “πιο ανήσυχοι από ποτέ” ενώπιον του “κύματος αντισημιτισμού” που την έχει πλημμυρίσει μετά τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που υπονομεύει τις προσπάθειες της ΕΕ, σύμφωνα με μια μεγάλης έκτασης ευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα.
Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) που εδρεύει στη Βιέννη της Αυστρίας, «το 96% από αυτούς» συνάντησαν «διαδικτυακά» ή στην καθημερινή τους ζωή το φαινόμενο κατά τους 12 μήνες που προηγήθηκαν της έρευνας.
Η συντριπτική πλειονότητα κρίνει ότι «η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει η πρόεδρός της Σίρπα Ραούτιο στο προοίμιο, παρότι οι απαντήσεις αφορούν την περίοδο «πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023 και τον πόλεμο στη Γάζα».
Σε αυτό το πλαίσιο, 76% των εβραίων απάντησαν ότι «περιστασιακά κρύβουν την ταυτότητά τους» στην Ευρώπη, επισημαίνει η ίδια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη Γαλλία, όπου το 83% το κάνει. Μετά τον πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο ζοφερή, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν «πιο πρόσφατα από 12 οργανώσεις της εβραϊκής κοινότητας».
«Οι συνέπειες από τη σύγκρουση πλήττουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με κόπο» και παρατηρήθηκε μετά την υιοθέτηση της πρώτης ευρωπαϊκής στρατηγικής για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού το 2021 με «θεαματική αύξηση» των περιστατικών.
Στη Γαλλία, 74% των εβραίων πιστεύουν ότι η σύγκρουση έχει αντίκτυπο στο αίσθημα ανασφάλειας που βιώνουν– το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα– όπου 62% απάντησαν ότι νιώθουν το ίδιο σε σύγκριση μόνο με 9% στην Ουγγαρία.
Ο FRA, μια υπηρεσία της ΕΕ, υπέβαλε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2023 σε σχεδόν 8.000 εβραίους, ηλικίας 16 ετών και άνω, που ζουν σε 13 κράτη τα οποία συγκεντρώνουν το 96% του εβραϊκού πληθυσμού του μπλοκ. Αυτή είναι η τρίτη έρευνα για το θέμα έπειτα από αυτές του 2013 και του 2018.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το «αρνητικό στερεότυπο» που θέλει τους εβραίους να «κατέχουν την εξουσία, να ελέγχουν τα χρηματοοικονομικά και τα μέσα ενημέρωσης» είναι αυτό που χρησιμοποιείται πιο συχνά, ακολουθούμενο από την «άρνηση του Ισραήλ να έχει το δικαίωμα ύπαρξης ως κράτος».
Στο 4% των περιπτώσεων, οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι είχαν υποστεί αντισημιτικές σωματικές επιθέσεις σε σύγκριση με 2% το 2018. Και 60% από αυτούς θεωρούν ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησής τους για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού δεν είναι αρκετά σημαντικές.
Σε βάρος των δραστηριοτήτων τους, οι εβραϊκές οργανώσεις υφίστανται διαρκώς αυξανόμενο οικονομικό βάρος για να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους, την οποία συχνά πρέπει να διαχειρίζονται οι ίδιες.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, 12.7.2024
ΣΧΕΤΙΚΑ:
-Η ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΤΟΥ FRA ΕΔΩ – ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ PDF ΕΔΩ
-ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ: Times of Israel, 11.7.24
Στην ηλεκτρονική επιθεώρηση εβραϊκών θεμάτων «K. La Revue: Les Juifs, l'Europe, le XXIe siècle” (22.2.2024) δημοσιεύεται το πρώτο μέρος της έρευνας της δημοσιογράφου Σοφίας Χριστοφορίδου για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα. Διαβάστε ΕΔΩ το άρθρο.
Η έρευνα έγινε για λογαριασμό της DILCRAH -της διυπουργικής Επιτροπής της Γαλλίας για την καταπολέμηση του Ρατσισμού, του Αντισημιτισμού, και του μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ- στο πλαίσιο Ευρωπαϊκής Έρευνας για την κατάσταση της δημόσιας πολιτικής για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και αποκαλύπτει την ανησυχητική εξάπλωση της προκατάληψης εναντίον των Εβραίων στην ελληνική κοινωνία.
Μέσα από μαρτυρίες Ελλήνων Εβραίων, πολιτικών και δημοσκοπήσεων, καθίσταται σαφές ότι ο αντισημιτισμός είναι αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού πολιτικού τοπίου, αν και εκφράζεται λιγότερο βίαια από αλλού. Το άρθρο περιλαμβάνει δηλώσεις του Γ.Γ. Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζή, της Ειδικής Απεσταλμένης του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Αντισημιτισμό πρέσβεως Χρ. Αλειφέρη, του Προέδρου του ΚΙΣΕ και της ΙΚΘ Δ. Σαλτιέλ, του ιστορικού και μέλους της Ελληνικής Επιτροπής του IHRA Δρα Λεόν Σαλτιέλ, και εβραίων της Θεσσαλονίκης όπως του Ιωσήφ Βαένα και της Πώλας Ταραμπουλούς.
Περισσότερα: Έκθεση Περιστατικών εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα έτους 2022
Στην «Ιστορία του αντισημιτισμού» αναφέρεται η σειρά ντοκιμαντέρ που πρόβαλε σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση η ΕΡΤ3 και ολοκληρώθηκε σε 4 ωριαία επεισόδια.
Μπορείτε να δείτε τη σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕRTFLIX και στον ιστότοπό της ΕΔΩ.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μια ιστορική και «επιστημονική» έρευνα για την κατανόηση της πολυπλοκότητας του αντισημιτισμού. Μερικές φορές αποκαλούμενος «το μακροβιότερο μίσος», ο αντισημιτισμός έχει εμφανιστεί σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο και σε πολλαπλές μορφές για περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια. Αυτή η μοναδική επιμονή, καθώς και η ετερογένεια του φαινομένου, έχουν γεννήσει πολυάριθμες ιδεολογικές εκμεταλλεύσεις, πολιτικούς χειρισμούς και αναχρονιστικές ερμηνείες.
Το φιλόδοξο ντοκιμαντέρ ξεδιπλώνει μια ιστορία δαιμονοποίησης που είναι βαθιά συνυφασμένη με τις κοινωνίες, τις χώρες και τις ηλικίες όπου λαμβάνει χώρα. Είναι η ιστορία των αντισημιτών, εκείνων που, με τον καιρό, έκαναν τους Εβραίους τους χειρότερους εχθρούς τους.
Περισσότερα: «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ» ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΗΝ ERTFLIX