Την Τρίτη 14.01.2025, εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών η έγκληση που είχε υποβάλει ο Αβραάμ - Μίνως Μωυσής σε βάρος των Στέφανου Χίου και Γεωργίου Γκασιάμη αναφορικά με το συκοφαντικό και προσβλητικό δημοσίευμα το οποίο είχε αναρτηθεί στον ιστότοπο «ΜΑΚΕΛΕΙΟ» με τίτλο «ΣΚΛΗΡΟΣ ΕΒΡΑΙΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ “ΚΟΡΑΚΙΩΝ” ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΑ ΒΟΥΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ».
Ειδικότερα, το Δικαστήριο, επιλήφθηκε των εφέσεων που άσκησαν τόσο οι δύο κατηγορούμενοι έναντι της καταδικαστικής απόφασης σε πρώτο βαθμό όσο και η κ. Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών. Έτσι, σε αποδοχή της σύμφωνης γνώμης του κ. Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών της έδρας, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έκρινε αμφότερους τους κατηγορουμένους ενόχους και τους καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών έκαστον, με 3ετή αναστολή, για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης (ΠΚ 363) και μάλιστα με την συνδρομή της επιβαρυντικής περίστασης των ρατσιστικών χαρακτηριστικών (ΠΚ 82Α). Το Δικαστήριο, δηλαδή, έκρινε εν προκειμένω ότι η συκοφαντική δυσφήμιση τελέστηκε σε βάρος του παθόντος, ο οποίος επελέγη από τους κατηγορούμενους ακριβώς λόγω των χαρακτηριστικών της θρησκείας του και για το λόγο αυτό επαύξησε και το αρχικό πλαίσιο ποινής που είχε επιβληθεί από το πρωτοβάθμιο ποινικό δικαστήριο.
Στις 12.11.2023 έγινε στο ΟΑΚΑ ο αγώνας μπάσκετ μεταξύ του Παναθηναϊκού και της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Μία ημέρα πριν τον αγώνα το BDS Greece με ανάρτησή του στο Χ προέτρεπε τους οπαδούς του ΠΑΟ να γεμίσουν τις κερκίδες με σημαίες της Παλαιστίνης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το ΟΑΚΑ πλημμυρίζει Παλαιστίνη! Την Τρίτη, στο Παναθηναϊκός - Μακάμπι, οι κερκίδες γεμίζουν με παλαιστινιακές σημαίες, κουφίγιες και πανιά αλληλεγγύης. Το Άμστερνταμ έδειξε τον δρόμο – η αλαζονεία και η βία των ρατσιστών δεν έχουν θέση στα γήπεδα. Η Παλαιστίνη δεν είναι μόνη!».
Παρά την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ενόψει του αγώνα στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Δεν αναρτούμε πανό ή άλλες επιγραφές πολιτικού, θρησκευτικού ή ιδεολογικού χαρακτήρα, με περιεχόμενο υβριστικό, ρατσιστικό ή σεξιστικό...», αναρτήθηκαν στην εξέδρα των οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ μία σειρά από σημαίες της Παλαιστίνης και πανό που έγραφαν «Σταματήστε τη γενοκτονία. Ελευθερία στην Παλαιστίνη».
Περισσότερα: ΑΝΤΙ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΠΑΝΟ ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
Ο γ.γ. του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Βίκτωρ Ελιέζερ, σχολίασε με δηκτικό τρόπο τις πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Παππά.
Ο Πέτρος Παππάς, αναφερόμενος στις εσωκομματικές διαδικασίες του κόμματός του, επεσήμανε ότι «Ανετράπη ο Στέφανος Κασσελάκης ακριβώς τη στιγμή που προσπαθούσε να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα καταστατικό συνέδριο. Δηλαδή να μετατρέψει αυτό το κόμμα των τάσεων, των μικρών βαρονιών, αυτό το κόμμα των αριστεροφυλάκων της καθαρής αριστεροσύνης, θυμίζει τους ορθόδοξους Εβραίους - αυτή η εμμονή ας πούμε με την καθαρότητα της πίστης. Γιατί κάποιοι δεν θέλουν να χάσουν τα κλειδιά του ναού».
Του Kawser Ahmed, LIBERAL, 1.8.2024
Στον σημερινό τεχνολογικά διασυνδεδεμένο κόσμο, η δυνατότητα να επινοηθούν και να διαδοθούν θεωρίες συνωμοσίας έχει γίνει πιο εύκολη από ποτέ. Αυτό έγινε εμφανές μετά την πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Εκατομμύρια άνθρωποι έσπευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστούν τις ερμηνείες τους για το γεγονός και τα υποτιθέμενα κίνητρα του επίδοξου δολοφόνου.
Οι θεωρίες των «BlueAnon» υπογραμμίζουν ότι η επίθεση ήταν σκηνοθετημένη για να επηρεάσει τις επερχόμενες εκλογές. Το BlueAnon, ένα λογοπαίγνιο του QAnon, αναφέρεται σε θεωρίες συνωμοσίας που υποστηρίζονται από φιλελεύθερους.
Η ταχεία διάδοση τέτοιων θεωριών τροφοδότησε τις ήδη υπάρχουσες «φούσκες» (echo chambers) τους, όπου η παραπληροφόρηση ενισχύεται συχνά χωρίς επαλήθευση ή κριτική εξέταση. Ωστόσο, η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ δεν αποτελεί νέο φαινόμενο.
Η πολιτική βία, όπως η δολοφονία πολιτικών ηγετών, έχει συμβεί επανειλημμένα σε τακτά χρονικά διαστήματα - ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό που είναι καινούργιο είναι ο τρόπος με τον οποίο η τεχνολογία, ιδίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενισχύει τη συνωμοσιολογική ρητορική και καθιστά δυσκολότερη την αμφισβήτησή της.
Περισσότερα: ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ. Πώς φέρνουν κοινωνική πόλωση και βία
ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ, οι Εβραίοι εμισούντο λόγω της θρησκείας τους. Στον 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνος, εμισούντο λόγω της φυλής τους. Σήμερα μισούνται επειδή έχουν δημιουργήσει ένα κράτος - έθνος, το κράτος του Ισραήλ. Το μίσος παίρνει διάφορες μορφές, παραμένει όμως βασικά το ίδιο: είναι η άποψη ότι οι Εβραίοι δεν έχουν δικαίωμα να υπάρχουν ως ελεύθερα και ίσα ανθρώπινα όντα.
Η τελευταία όμως μορφή εδημιούργησε ένα είδος αντισημιτισμού που λειτουργεί διαφορετικά. Η δυτική άποψη για τους Εβραίους και την γη τους είναι ριζωμένη στην πολιτιστική μας κληρονομιά.