της ανταποκρίτριας του ΑΠΕ Φ. Καραβίτη
Με το πρόγραμμα «Καρυά 1943. Εβραϊκή Καταναγκαστική Εργασία και Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα» και τις ομότιτλες εκθέσεις σε Βερολίνο και Αθήνα φωτίζεται, 80 και πλέον χρόνια αργότερα, ένα «τυφλό σημείο» της ιστορίας της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα.
Ο συγγραφέας Γιώργος Βαφόπουλος το παρομοιάζει με «δαντική κόλαση». Ο τόπος μαρτυρίου για περίπου 400 Θεσσαλονικείς Εβραίους αναδεικνύεται τώρα, για να υπενθυμίσει ότι στη συλλογική μνήμη παραμένουν ακόμη υποφωτισμένες πολλές πτυχές της περιόδου της Κατοχής.
Το Κέντρο Τεκμηρίωσης για την Καταναγκαστική Εργασία βρίσκεται στην περιοχή Σενεβάιντε, στα ανατολικά του Βερολίνου, στον χώρο ακριβώς των καταλυμάτων των εργατών που δούλευαν καταναγκαστικά τη ναζιστική περίοδο.
της Ελένης Βασιλάκη
Η συγγραφέας Ντόνα-Λίλιαν Καπόν είναι γόνος παλιάς ελληνοεβραϊκής οικογένειας, μέλη της οποίας άφησαν ιστορία και στην Κρήτη.
Βλέπετε η μητέρα της, Μαφάλντα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά και ο θείος της, ο δαιμόνιος και επιτυχημένος επιχειρηματίας, Λέων Άλμπερτ συνέδεσε το όνομα του, κι ας προσπάθησαν κάποιοι να μείνει στην αφάνεια, με κάποια από τα πλέον εμβληματικά έργα στο νησί, όπως η Δημοτική Αγορά των Χανίων, η γέφυρα του ποταμού Κερίτη, αλλά και το τμήμα της Εθνικής Οδού που συνδέει τα Χανιά με το Ρέθυμνο.
Η Ντόνα-Λίλιαν Καπόν έζησε όλη της τη ζωή στην Αθήνα, όμως τα καλοκαίρια ένα μεγάλος μέρος των διακοπών της το περνούσε στην Κρήτη κι έτσι κράτησε ζωντανές πολλές από τις μνήμες εκείνων των όμορφων περιόδων.
Καθώς οι εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από τη εκτόπιση των Εβραίων της Ρόδου και της Κω (1944 – 2024) έχουν ήδη ξεκινήσει, από 16.7.24 στην Ρόδο, και θα ολοκληρωθούν στην Κω, στις 22.7.2024, μία συγκλονιστική έκθεση στο Μιλάνο τιμά την τραγική επέτειο παρουσιάζοντας στοιχεία για τους 1.817 εκτοπισθέντες Εβραίους της Δωδεκανήσου.
Η έκθεση «Οι Εβραίοι της Ρόδου – Έκλειψη μιας Κοινότητας, 1944 – 2024» παρουσιάζεται μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου 2024 στο Μουσείο και Κέντρο Μνήμης της Σοά, που λειτουργεί στις υπόγειες σήραγγες, κάτω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνο.
Περισσότερα: ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΩ
Από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου 2024, είχα την τιμή να εκπροσωπήσω την Εβραϊκή Νεολαία Ελλάδος (ENE) στο Παγκόσμιο Συνέδριο της AJC στην Ουάσιγκτον. Αυτή η σημαντική εκδήλωση συγκέντρωσε πάνω από 2.000 Εβραίους ηγέτες και υποστηρικτές από περισσότερες από 50 χώρες, προσφέροντας μια ανεκτίμητη ευκαιρία για δικτύωση και ανταλλαγή ιδεών.
Πολλές εβραϊκές κοινότητες σε Μακεδονία και Θράκη έσβησαν με το Ολοκαύτωμα. Όμως στις περιοχές αυτές υπάρχει ακόμα ο απόηχος της παρουσίας τους, κυρίως διότι φέρουν μια πολυπολιτισμική κληρονομιά, είναι τόποι που ξέρουν να τιμούν τη μνήμη του άλλου. Έχει λοιπόν μεγάλο ενδιαφέρον ότι στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» παρουσιάστηκε στις 8 και 9 Ιουλίου μια παράσταση στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων στην Ξάνθη, η οποία φέρνει στο προσκήνιο τη ζωή ενός σημαντικού Ελληνοαυστριακού Εβραίου, του Ρενάτο Μόρντο. Είδε το φως στην Αυστρία το 1894 (από πατέρα Κερκυραίο και μητέρα Αυστριακή) και σπούδασε γερμανικό πολιτισμό, φιλολογία, ιστορία της τέχνης και της μουσικής στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης συνεχίζοντας στην Ακαδημία Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της γενέτειράς του.
Περισσότερα: ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΕΝΑΤΟ ΜΟΡΝΤΟ ΣΤΑ ΑΒΔΗΡΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ