Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ) απένειμε «Αριστείον Γραμμάτων» στο περιοδικό του ΚΙΣ «ΧΡΟΝΙΚΑ» ως «αναγνώριση της πολύχρονης πορείας και μεγάλης προσφοράς στη Χώρα μας, την Κοινωνία, τον Πολιτισμό και τα Γράμματα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον πάπυρο.
Η ΕΕΛ, που ιδρύθηκε το 1930, είναι το αρχαιότερο λογοτεχνικό σωματείο της χώρας μας, και το 2025 συμπληρώνει ενενήντα πέντε χρόνια ενεργούς παρουσίας στο λογοτεχνικό χώρο.
Το Δ.Σ. της ΕΕΛ, στην από 21.9.2024 συνεδρίασή του, αποφάσισε παμψηφεί -μεταξύ άλλων- να «βραβευθούν με ‘Αριστείον Γραμμάτων’, εφημερίδες και περιοδικά, Συλλόγων και φυσικών προσώπων, που ακόμη ανθίστανται κι αποτελούν ‘ανάχωμα’ πολιτισμού στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε». Το περιοδικό ΧΡΟΝΙΚΑ συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που έλαβαν την ξεχωριστή αυτή διάκριση.
Με το Αριστείο επιβραβεύεται η συμβολή των ΧΡΟΝΙΚΩΝ – στα 47 χρόνια κυκλοφορίας του- στην τεκμηρίωση της ιστορίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς των Ελλήνων Εβραίων καθώς και τη διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος και τιμάται η συμβολή του Ελληνικού Εβραϊσμού στα Ελληνικά Γράμματα.
Ανεξίτηλο άφησε το αποτύπωμά του στη Β’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, την οποία και ίδρυσε, ο αείμνηστος Μωυσής Ελισάφ. Η Παθολογική Κλινική ήταν το «δεύτερο σπίτι» του Καθηγητή Παθολογίας μέχρι την εκλογή του και την ανάληψη των καθηκόντων του στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.
Η μεγάλη του αγάπη, η Ιατρική δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ! Οι ασθενείς, οι φοιτητές, οι συνάδελφοί του είχαν και έχουν να θυμούνται το πάθος του Μωυσή Ελισάφ για συνεισφορά, την αγάπη του για τον συνάνθρωπο, τον ασθενή!
Την Τρίτη 10.12.2024, το μεσημέρι, σε μια σεμνή τελετή, η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων τίμησε τον άνθρωπο, τον επιστήμονα, Μωυσή Ελισάφ.
Η Β’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η Κλινική που ίδρυσε και υπηρέτησε μέχρι και το 2019, φέρει πλέον το όνομά του.
Περισσότερα: «ΠΤΕΡΥΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΩΥΣΗ ΕΛΙΣΑΦ» ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024, στον φιλόξενο χώρο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, πραγματοποιή-θηκε η παρουσίαση τριών επιλεγμένων βίντεο – μέρους μιας σειράς δώδεκα ταινιών μικρού μήκους, παραγωγής του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος με θεματολογία από τις Συλλογές και τα Αρχεία του.
Οι ταινίες αυτές δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 – Πρόσκληση 118, μέσω του οποίου χρηματοδοτήθηκαν, ως μέρος ευρύτερου έργου που υλοποίησε το Μουσείο.
Οι δώδεκα ταινίες περιλαμβάνουν θέματα, όπως οι απαρχές των ελληνοεβραϊκών κοινοτήτων, οι εβραϊκές γειτονιές της χώρας, η Κατοχή και η Αντίσταση, ιστορίες από τις Κοινότητες Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χαλκίδας και Ζακύνθου.
Περισσότερα: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΟΥ ΕΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ
Με την ύψιστη τιμή και τον ειλικρινέστερο σεβασμό, η Ακαδημία Αθηνών στις 19.12.2024 θα απονείμει στον κ. Δαυίδ Ναχμία την ανώτατη διάκριση της Δεύτερης Τάξης των Γραμμάτων και των Τεχνών, αναγνωρίζοντας την εξέχουσα και μακροχρόνια συμβολή του στον χώρο της τέχνης και του πνεύματος.
Το πολυσχιδές έργο του, αποτυπωμένο μέσα από εκατοντάδες δημοσιογραφικές εκπομπές στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, παράλληλα την υποδειγματική προώθηση του ελαφρού τραγουδιού της πρώτης περιόδου του εικοστού αιώνα, συνιστά εξαιρετική συμβολή στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Με βαθιά αισθητική ευαισθησία και υψηλή καλλιτεχνική αντίληψη, το έργο αυτό διασώζει και εμπλουτίζει την πνευματική μνήμη ενός ιστορικού και καλλιτεχνικού κεφαλαίου.
Περισσότερα: ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΑΥΙΔ ΝΑΧΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Δυναμική ήταν η ελληνική συμμετοχή στο 29ο Διεθνές Συνέδριο για την Πολιτιστική Κληρονομιά και τις Νέες Τεχνολογίες που έγινε από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου 2024 στη Βιέννη.
Το θέμα της Στρογγυλής Τράπεζας ήταν «Πώς μπορούμε να κάνουμε το αόρατο ορατό χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες; Αναστοχασμός σχετικά με τις χαμένες εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης και τη χαμένη πολιτιστική κληρονομιά τους» στο πλαίσιο της οποίας έγιναν εξαιρετικές παρουσιάσεις.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν επίσης τα ακόλουθα θέματα για τον ελληνικό εβραϊσμό: «Ψηφιακή Διατήρηση των Συναγωγών στην Ελλάδα» του Ηλία Μεσσίνα (ΕΔΩ η εισήγηση) που απέσπασε το βραβείο της καλύτερης συμμετοχής Best Paper Award, «Αναζητώντας τα ίχνη της εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη» της Ξένιας Ελευθερίου (ΕΔΩ η εισήγηση) και «Θράκη, Βόρεια Ελλάδα: Αρχιτεκτονικά ίχνη εβραϊκής λατρείας και μνήμης» των Δ. Πολυχρονόπουλου, Μ. Γρηγοριάδου, Α. Καπανδρίτη, Ι. Ασπιώτη, και Ε. Τσετινέ (ΕΔΩ η εισήγηση).
Περισσότερα: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ