της Χρυσάνθης Αρχοντίδου
Το πορτρέτο της οικογένειάς του, οι επιστολές από την μητέρα του στην Κατοχή, η σχέση του με την τέχνη και την «Τέχνη» και η συνεισφορά του στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης
Το 1943, γύρω στους 43.000 Εβραίους μεταφέρθηκαν από τη Θεσσαλονίκη στο ναζιστικό στρατόπεδο του Άουσβιτς. Από αυτούς λιγότεροι από χίλιους, επέστρεψαν ζωντανοί, ένα καταστροφικό πλήγμα για τον εβραϊκό πληθυσμό της Θεσσαλονίκης και ένα μελανό σημείο στον χάρτη Ιστορίας της Ελλάδας.
Μέλη της οικογένειας Σαλτιέλ βρίσκονταν ανάμεσά σε αυτές τις ψυχές. Μία οικογένεια που γράφει μακρά ιστορία στην πόλη, μέχρι και σήμερα, με σημαντική συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης και στον χώρο της τέχνης.
Στον χαρακτηρισμό του χώρου του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καρυάς στη Φθιώτιδα ως ιστορικού τόπου προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνέχεια της θετικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.
Ο Σταθμός της Καρυάς, ως τόπος σημαντικών ιστορικών γεγονότων, αποτελεί μνημείο της βαναυσότητας και της θηριωδίας του ναζισμού και είναι αναπόσπαστο μέρος της συλλογικής ιστορικής μνήμης, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα. Το έργο εξυπηρετούσε τις ανάγκες ανεφοδιασμού των Ναζί, που είχαν εντείνει τις προσπάθειες μεταφοράς πρώτων υλών και στρατιωτικών δυνάμεων. Οι υποσιτισμένοι και εξουθενωμένοι εργάτες αναγκάζονταν να σπάζουν πέτρες με τα χέρια και να φορτώνουν βαγονάκια υπό βίαιες συνθήκες. Πολλοί πέθαναν είτε από εξάντληση είτε από εκτελέσεις. Μετά την ολοκλήρωση των έργων, το εργοτάξιο εγκαταλείφθηκε. Οι ξύλινοι στρατώνες αφαιρέθηκαν από αντάρτες, και σήμερα σώζεται μόνο ένα πέτρινο κτήριο και ένα πηγάδι.
Περισσότερα: ΤΟ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΠΟ ΤΟΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΚΑΡΥΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025 το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος τίμησε τους Αμερικανούς Φίλους του, στο πρόσωπο του Δρ. Δημήτρη Αργυριάδη, παλαίμαχου μέλους και Γραμματέα του Συμβουλίου των Αμερικανών Φίλων του ΕΜΕ και δωρητή του Μουσείου, με την αποκάλυψη τιμητικής πλακέτας.
Κατά τη διάρκεια της σεμνής τελετής, αποκαλύφθηκε και έτερη πλακέτα, προς τιμή των Αμερικανών Φίλων για τη διαχρονική συνεισφορά τους προς το Μουσείο.
Την τελετή προσφώνησε η διευθύντρια του ΕΜΕ Ζανέτ Μπαττίνου που μίλησε για την προσωπική της γνωριμία με τον κ. Αργυριάδη και για το πόσο την ενθάρρυνε και την εμψύχωσε, όταν είχε αναλάβει τη θέση της στο Μουσείο, ενώ επισήμανε τη μεγάλη αγάπη και εκτίμηση που τρέφει πάντα για εκείνον.
Της Ντορέτας Μπογιατζή
Στις 8 με 11 Μαΐου 2025, παρευρέθηκα στο συνέδριο Mediterranean Multipliers, έπειτα από πρόσκληση που έλαβε η ομάδα των ΕΝΕ-λοντών από τον διοργανωτή του συνεδρίου και συνεργάτη της ΕΝΕ, Mike Mendoza.
Ως νέο μέλος της ομάδας των ΕΝΕ-λοντών, ήταν η πρώτη φορά που έλαβα μέρος σε ένα ευρωπαϊκό εβραϊκό συνέδριο και χάρηκα απίστευτα πολύ που γνώρισα ενεργά μέλη της Ισπανικής, της Πορτογαλικής και της Ιταλικής κοινότητας, καθώς μιλήσαμε ανοιχτά για τις εμπειρίες μας ως μέλη των κοινοτήτων μας.
Ακούγοντας τα παιδιά έμαθα με ποιον τρόπο εκείνοι είναι “leaders” στις κοινότητές τους, καθώς και τις δράσεις που υλοποιούν στις χώρες τους με στόχο να ενισχύσουν την εβραϊκή ταυτότητα των νέων. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, δικτυώθηκα με νέους ηγέτες από άλλες χώρες και παράλληλα ανέπτυξα μεγαλύτερη αυτογνωσία για το δικό μου τύπο ηγεσίας.
Ειδικότερα, μέσω των ευρηματικών workshops οργανωμένων από τον Neil, μάθαμε πώς η ηγεσία είναι μια συλλογική υπόθεση που προάγει κυρίως την ομαδικότητα.
Από τις κορυφαίες στιγμές του σεμιναρίου - εκτός των γνώσεων για το πώς να γίνουμε ηγέτες με αντίληψη, κοινή αποστολή και ενσυναίσθηση - θα μου μείνουν αξέχαστες οι βόλτες στους κεντρικούς δρόμους του Παρισιού, και η επίσκεψη στη συναγωγή όπου απολαύσαμε ένα εναλλακτικό και εύθυμο Σαμπατ γεμάτο με τραγούδια και μουσική.
Περισσότερα: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕΛΩΝ ΕΝΕ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ για ΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Του Σαμ Μόσιου
Δεν ήμουν ποτέ αυτό που θα αποκαλούσα καλλιτέχνη. Μεγαλώνοντας, οι μπάλες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ ήταν πολύ πιο ελκυστικές από πινέλα και καμβάδες. Έτσι, όταν έλαβα την πρόσκληση για το σεμινάριο “Brushstrokes of Belonging: Identity in Art & Expression” στο Deliblato της Σερβίας (13-15 Ιουνίου 2025), με θέμα την έκφραση της ταυτότητας μέσα από τις οπτικές τέχνες, αναρωτήθηκα: Τι μπορώ να προσφέρω, και κυρίως, τι μπορώ να αποκομίσω; Τελικά, η απόφαση να συμμετάσχω ήταν μία από τις καλύτερες που έχω πάρει.
Περισσότερα: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕΛΩΝ ΕΝΕ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ