Παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στο Ισραήλ, περισσότερα από 280 άτομα από το Ισραήλ, την Αμερική, τον Καναδά, το Μεξικό, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και το Βόλο έφτασαν στα Γιάννενα για να γιορτάσουν μαζί μας τη μεγαλύτερη γιορτή του Ιουδαϊσμού. Ανάμεσά τους, o πρώην Πρόεδρος της Ι.Κ. Αθηνών, Ισαάκ Μορδεχάι, τα επίτιμα μέλη της Κοινότητάς μας, κ.κ. Ραφαήλ Μωυσής και Αβραάμ (Μίμης) Κοέν, η οικογένεια του -επί σειράν ετών- Προέδρου του ΚΙΣ, αείμνηστου Μωυσή Κωνσταντίνη. Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θώμας Μπέγκας, η Πρύτανης του Πανεπιστήμιου κ. Άννα Μπατιστάτου, ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννιτών, Δημήτρης Παπαγεωργίου, εκπρόσωποι των αρχών της πόλης, Πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι τοπικών εφημερίδων, καθώς και αρκετοί απλοί συμπολίτες μας που έχουν επανειλημμένως εκφράσει και συνεχίζουν να εκφράζουν έμπρακτα τη φιλία και υποστήριξή τους στην Κοινότητά μας.
Το μεσημέρι της παραμονής της μεγάλης γιορτής, παρουσία πλήθους κόσμου, ο θρησκευτικός μας λειτουργός, κ. Χαΐμ Ισχακής, τέλεσε μνημόσυνο στο μνήμα του πρώην Δημάρχου Ιωαννίνων και Προέδρου της Ι.Κ. Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ, και στη συνέχεια, ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση και το Καντίς στη μνήμη των Γιαννιωτο-Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, μπροστά στο ειδικό μνημείο-κενοτάφιο του νεκροταφείου.
Το βράδυ της παραμονής, στη διάρκεια της κατανυκτικής λειτουργίας του Καλ-Νιδρέ, τελέστηκε -εν μέσω μεγάλης συγκίνησης- το μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των Ισραηλινών στρατιωτών και πολιτών που έχασαν τη ζωή τους στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023. Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν και μία οικογένεια Ισραηλινών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους στα σύνορα με το Λίβανο λόγω των συνεχών βομβαρδισμών, εξ’ αιτίας των οποίων, το σπίτι τους καταστράφηκε ολοσχερώς.
Στην πρωινή λειτουργία, ανήμερα της μεγάλης γιορτής, κλήθηκαν στο Σέφερ όλοι όσοι ήθελαν να μνημονεύσουν τους αποβιώσαντες συγγενείς τους και να κάνουν δωρεές για τη συντήρηση της Συναγωγής και του Νεκροταφείου της Κοινότητάς μας. Νωρίς το απόγευμα ξεκίνησε η λειτουργία της Μινχά και ακολούθησε η λειτουργία της Νεϊλά, η οποία ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα έντονης κατάνυξης με την Ιερατική Ευλογία που τέλεσαν 2 παρευρισκόμενοι Κοανείμ, και τον ήχο του Σοφάρ.
Περισσότερα: ΓΙΟΜ ΚΙΠΟΥΡ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ 2024 & ΔΕΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ 7/10
Aπό 28 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου 2024 περισσότεροι από 350 νέοι από 37 χώρες, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εβραίων Φοιτητών (EUJS), συμμετείχαν στην ετήσια καλοκαιρινή τους συνάντηση, το SUMMER U, που φέτος έγινε στα Ιωάννινα.
Εργαστήρια, διαλέξεις, ανταλλαγή απόψεων, αναζήτηση νέων προγραμμάτων και δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με διασκέδαση, αθλητικές διοργανώσεις και περιηγήσεις, ήταν μόνο μερικές από τις συνισταμένες της επιτυχημένης διοργάνωσης.
Στο πλαίσιο του φετινού SUMMER U οι νεολαίοι συγκάλεσαν και τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, υιοθέτησαν ψηφίσματα για τις θέσεις και τις μελλοντικές τους δεσμεύσεις (ΕΔΩ), επισκέφθηκαν τη Συναγωγή Ιωαννίνων, έμαθαν για τον ρωμανιώτικο εβραϊσμό (ΕΔΩ), ξεναγήθηκαν στην πόλη κι έκαναν κρουαζιέρα στη λίμνη Παμβώτιδα.
Στο επίσημο gala, χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος καλωσόρισε τους νέους επισκέπτες της πόλης. Εκ μέρους του ΚΙΣΕ συμμετείχε ο Γ.Γ. του Δ.Σ. Βίκτωρ Ελιέζερ, ο οποίος μίλησε για τον αντισημιτισμό και τις εκφράσεις του μετά την 7η Οκτωβρίου και τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της τρομοκρατίας, εστιάζοντας στον διαχωρισμό μεταξύ της κριτικής στην πολιτική του Ισραήλ ή τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και των φανατισμένων φωνών που ζητούν τον αφανισμό του Ισραήλ.
Ομιλητές στο Summer U ήταν, μεταξύ άλλων, ο Δρ. Λεόν Σαλτιέλ, εκ μέρους του WJC (ΕΔΩ), ο οποίος μίλησε για την ανάπτυξη διπλωματικών σχέσεων και τον ρόλο στρατηγικών συνεργασιών μεταξύ οργανισμών, η ευρωβουλευτής Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Πρόεδρος της Ι.Κ. Ιωαννίνων Μάρκος Μπατίνος, ο οποίος αναφέρθηκε στην εβραϊκή ιστορία της πόλης.
Το Summer U ολοκληρώθηκε με βραβεύσεις καινοτόμων δράσεων που εφάρμοσαν ευρωπαϊκές νεολαίες (ΕΔΩ), ενώ η EUJS δεν παρέλειψε να αποθανατίσει στιγμιότυπα (βίντεο και φωτογραφίες) από τη φετινή διοργάνωση σε πολλές αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δείτε σχετικά ΕΔΩ- ΕΔΩ - ΕΔΩ και ΕΔΩ.
Τη φωτογραφική έκθεση «Εβραϊκή παρουσία στα Γιάννενα» της Διαμάντω Μάτσα παρουσιάζει το Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» από την Τετάρτη 3 Ιουλίου έως τις 23 Αυγούστου.
Την έκθεση αφιερώνει η Διαμάντω Μάτσα στη μνήμη του πατέρα της Ιωσήφ Μάτσα, που έσωσε, κατέγραψε, μελέτησε και ερεύνησε πολλά στοιχεία από την εβραϊκή παράδοση των Ιωαννίνων, αλλά δυστυχώς έφυγε πριν προλάβει να ολοκληρώσει το έργο του. Στόχος της είναι να καταγράψει ό,τι αποδεικνύει σήμερα την ύπαρξη εβραϊκού στοιχείου της πόλης, αλλά και ό,τι υπήρχε και χάθηκε απότομα.
Στις 21.6.2024 τα μέλη της Ι.Κ. Ιωαννίνων υποδέχθηκαν με συγκίνηση και φιλοξένησαν στη Συναγωγή ομάδα Αμερικανών Γιαννιωτοεβραίων, οι οποίοι επισκέφτηκαν τον τόπο καταγωγής τους. Στη Συναγωγή έγινε η λειτουργία του Καμπαλάτ Σαμπάτ καθώς και μνημόσυνο για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.
Μία διαφορετική συνάντηση, που είχε στο επίκεντρο τον άνθρωπο, αποτέλεσε η εκδήλωση μνήμης στα Γιάννενα για τα 80 χρόνια από τον εκτοπισμό των Εβραίων της πόλης στις 25 Μαρτίου 1944 και την εξόντωση στα ναζιστικά στρατόπεδα άνω των 1.800 Γιαννιωτών Εβραίων. Η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων και η Epirus Memories διοργάνωσαν την περασμένη Δευτέρα στα ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου (Σουφαρί Σαράι), την ομαδική έκθεση «80 Χρόνια Μετά», η οποία κινήθηκε σε πολλαπλά επίπεδα, πιάνοντας το νήμα της μνήμης μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων που χάθηκαν, αλλά και όσων επέζησαν.
Η έκθεση φωτογραφίας που παρουσίασε η Αρτεμις Αλκαλάη με φωτογραφίες από Γιαννιώτες Εβραίους που επέζησαν του Ολοκαυτώματος και οι οποίες εκτέθηκαν για πρώτη φορά στην πόλη, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον γιατί μεταξύ άλλων έδειχνε να «επιστρέφουν» στο σπίτι τους τα πρόσωπα, οι άνθρωποι που με τη βιωμένη ζωή τους αποτέλεσαν μέρος της συλλογικής ταυτότητας της πόλης όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα στους αιώνες συνύπαρξης στα Ιωάννινα.
Περισσότερα: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΩΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ