Το Κέντρο Εβραϊκών Σπουδών και Σύγχρονης Εβραϊκής ζωής του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ διοργάνωσε στις 6.11.2024 ομιλία με θέμα «The Impact of the Holocaust on the Jews of Greece» και προσκλήθηκε για να μιλήσει η διευθύντρια της Ι.Κ. Ρόδου κα Κάρμεν Κοέν. Η ομιλία της κας Κοέν μεταδόθηκε και διαδικτυακά και υπήρξαν πολλές ερωτήσεις από τα άτομα που την παρακολούθησαν μέσω zoom.
Στις 10.11.2024, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» και το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από τον εκτοπισμό των Ροδίων και Κώων Εβραίων, παρουσίασαν σε χώρο του Κέντρου «Παιδεία» έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου Ρόδου που θα παραμείνει επισκέψιμη για το κοινό μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2025.
Περισσότερα: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ Ι.Κ. ΡΟΔΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Στις 15.9.2024, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την εκτόπιση και εξόντωση των Εβραίων της Ρόδου και της Κω, διοργανώθηκε εκδήλωση στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας κατά την οποία παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο για την ιστορία της οικογένειας Αλχαντέφ από τη Ρόδο. Το έργο «Torn Apart by War», σε ελεύθερη απόδοση «Διαλυμένοι από τον πόλεμο» είναι εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα και αφορά στην αγωνιώδη προσπάθεια της εβραϊκής οικογένειας Αλχαντέφ να διαφύγει από την Ρόδο πριν από το Ολοκαύτωμα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σίδνεϋ και τη συμβολή του Εβραϊκού Μουσείου Ρόδου.
Η θεατρική απόδοση ανήκει στον κ. Βικ Αλχαντέφ, του οποίου οι γονείς όταν έφυγαν από τη Ρόδο, πήγαν στην τότε Ροδεσία, σημερινή Ζιμπάμπουε, όπου και μεγάλωσε ο συγγραφέας.
Κατά την εκδήλωση μίλησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϋ Γιάννης Μαλλικούρτης, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Η ιστορία της Ρόδου δεν είναι απλώς μια εβραϊκή ιστορία, είναι επίσης μια ελληνική ιστορία, αλλά όχι ακριβώς αυτό, ξεπερνά τα σύνορα, και τελικά γίνεται μια ιστορία οικουμενικής σημασίας».
Περισσότερα: ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Σε συνέχεια των εκδηλώσεων στη Ρόδο για τα 80 χρόνια από την εκτόπιση των Εβραίων της Ρόδου και της Κω από τους Ναζί, τον Ιούλιο του 1944, και τον αφανισμό τους στο Άουσβιτς, η κα Rachel Grunbaum, Ισραηλινή Σύμβουλος του “Samis Foundation” επέδωσε στην Ισραηλιτική Κοινότητα της Ρόδου την ακόλουθη συγχαρητήρια επιστολή του Προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ:
«Κάρμεν Κοέν
Διευθύντρια Ισραηλιτικής Κοινότητας Ρόδου
Σαλόμ Κάρμεν,
Καθώς συμπληρώνονται 80 χρόνια από την εξόντωση και τον εκτοπισμό στο Άουσβιτς των Εβραίων της Ρόδου, επισημαίνω τις εξαιρετικές προσπάθειες που γίνονται για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, καθώς και για να τιμηθεί η κληρονομιά αυτής της μοναδικής εβραϊκής κοινότητας.
Ακριβώς οκτώ δεκαετίες μετά τη συγκέντρωση ανδρών, γυναικών και παιδιών στο λιμάνι και τη βίαιη επιβίβασή τους σε πλοία τα οποία θα τους οδηγούσαν στην εξόντωση, αυτή η εξέχουσα κοινότητα έχει αποδείξει ότι είναι αξιοθαύμαστα δραστήρια. Οι Ροδίτες που είναι διασκορπισμένοι σε όλη την υφήλιο παραμένουν ιδιαίτερα αφοσιωμένοι στη Σεφαραδίτικη παράδοση, στα διατροφικά και πολιτιστικά έθιμά τους, και κυρίως στη συνοχή του εβραϊκού λαού.
Περισσότερα: ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ι.Κ. ΡΟΔΟΥ
Με μία εβδομάδα κορυφαίων πολιτιστικών εκδηλώσεων (16 – 21 Ιουλίου 2024), η Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου τίμησε τα 80 χρόνια από την εκτόπιση των Εβραίων της Ρόδου και της Κω από τους Ναζί, τον Ιούλιο του 1944, και τον αφανισμό τους στο Άουσβιτς. Η Ρόδος και η Κως έχασαν το 89% του εβραϊκού πληθυσμού τους καθώς από τους 1.900 Εβραίους, μόνο 200 επέζησαν του Ολοκαυτώματος.
Στο φετινό κάλεσμα της Ι.Κ. Ρόδου -που πλέον αποτελεί θεσμό για τους απανταχού Ροδίτες που διατηρούν άρρηκτους δεσμούς με τη γενέτειρά τους- ανταποκρίθηκαν 250 ομόθρησκοι από κάθε γωνιά της γης, αλλά και απ΄όλη την Ελλάδα.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την επίσημη τελετή μνήμης, που έγινε την Κυριακή 21.7.24, στη Συναγωγή της Ρόδου.
Περισσότερα: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ
Στα πλαίσια εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος 2024, οι μαθητές/τριες της Α΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Ρόδου παρακολούθησαν το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΠΡΙΜΟ», στις 14 Φεβρουαρίου 2024 στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου.
Μέσα από τις περιπέτειες εννέα μαθητών η ταινία αφηγείται την ιστορία του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, όπου το 96% των Εβραίων της πόλης οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς.
Το Σχολείο μας ευχαριστεί την Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου και τον κ. Κρικώνη για την προλόγιση της ταινίας και για την ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή για τους Εβραίους της Ρόδου από την εγκατάσταση τους στο νησί μας έως το 1944, οπότε και συνελήφθησαν από τους Ναζί και με τους Εβραίους της Κω στάλθηκαν στον Πειραιά και από εκεί στο Άουσβιτς.
Κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος χάθηκαν σχεδόν όλοι οι Εβραίοι της Ρόδου, μόνο 151 άτομα επέζησαν.