ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣE ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΚΑΣΕΡ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΤΟΥ CHARLIE HEBDO

# Je Suis CHARLIE  #Je Suis Juif

Τη βάρβαρη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση των τζιχαντιστών στη σατυρική εφημερίδα Charlie Hebdo, στις 7.1.15,  ακολούθησε τρομοκρατικό χτύπημα σε κασέρ παντοπωλείο του Παρισιού, στις 9.1.15, με θύματα τέσσερις νέους Εβραίους.

Μαζικές αντιδράσεις κατά της τρομοκρατίας εκφράστηκαν από πολιτικούς, εβραϊκούς οργανισμούς και θρησκευτικούς ηγέτες. Εντονες ανησυχίες για το μέλλον των εβραϊκών κοινοτήτων στην Ευρώπη και εκκλήσεις για λήψη μέτρων έγιναν από τους προέδρους του Παγκοσμίου και του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου. Δεκάδες πρωθυπουργοί και πολιτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τέθηκαν επικεφαλής της πορείας κατά του φόβου, που έγινε το απόγευμα της Κυριακής 11.1.15, στο Παρίσι.

«Οι αρχές μας είναι ισχυρότερες από τις απειλές τους», ήταν το σύνθημα της μεγαλειώδους πορείας, που συγκέντρωσε ενάμιση εκατομμύριο ανθρώπους στο Παρίσι και τριάμισι εκατομμύρια σε όλη τη Γαλλία. Χθες ήταν όλοι Σαρλί και όλοι Εβραίοι, # Je Suis CHARLIE #Je Suis Juif. 

Το βράδυ της Κυριακής, η εβραϊκή κοινότητα του Παρισιού συγκεντρώθηκε στη Μεγάλη Συναγωγή της πόλης σε εκδήλωση συμπαράστασης στη μνήμη των Εβραίων θυμάτων της τραγωδίας, παρουσία του Γάλλου Προέδρου Ολάντ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Στη Θεσσαλονίκη, πλήθος κόσμου έλαβε μέρος στη συγκέντρωση που διοργάνωσε ο Δήμος στο Λευκό Πύργο.

Ήδη από την πρώτη στιγμή με το χτύπημα στην Charlie Hebdo, ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Βενιαμίν Αλμπάλας και ο γεν. γραμματέας κ. Μαρσέλ Σολομών με μήνυμά τους προς τον πρόεδρο του ΚΙΣ Γαλλίας Ροζέ Κουκιερμάν εξέφρασαν τον αποτροπιασμό του Ελληνικού Εβραϊσμού για την τραγωδία και την αλληλεγγύη προς την αδελφή εβραϊκή κοινότητα της Γαλλίας. Όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του ΚΙΣΕ: «Η εν ψυχρώ δολοφονία 12 ανθρώπων, είναι μία αποτρόπαιη και βάρβαρη πράξη, η οποία χτυπά την ελευθερία του λόγου και του Τύπου και αποτελεί πλήγμα κατά της Δημοκρατίας και όλων των αρχών που διέπουν το Δυτικό πολιτισμό.

Ενώνουμε τη φωνή μας με εκείνη όλων των Εβραίων της Γαλλίας, του παγκόσμιου εβραϊσμού και όλων των δημοκρατικών δυνάμεων καταδικάζοντας την επίθεση και ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν την ευημερία των κοινωνιών μας και θα σταματήσουν την απειλή του μίσους και της τρομοκρατίας.

Οι ακμάζουσες εβραϊκές κοινότητες της Γαλλίας και γενικότερα της Ευρώπης  δοκιμάζονται από το ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και την ισλαμική τρομοκρατία. Σας εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη βεβαιότητά μας πως οι αξίες του ανθρωπισμού, για τις οποίες ο εβραϊκός λαός και η Ευρώπη έχουν αγωνιστεί, θα υπερισχύσουν προς όφελος των κοινωνιών μας, καθώς και των επερχόμενων γενεών».        

Διαβάστε παρακάτω απάνθισμα του Ελληνικού και Ξένου Τύπου, καθώς και τις Ανακοινώσεις διεθνών εβραϊκών οργανισμών.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

- ΕΘΝΟΣ, 11.1.15, «Je suis Charlie» είχε γράψει ένας από τους νεκρούς του παντοπωλείου

- ΕΘΝΟΣ, 11.1.15. Λαοθάλασσα στην πορεία κατά του φόβου στο Παρίσι

- ΤΑ ΝΕΑ, 11.1.15.  Ο τρομοκράτης του παντοπωλείου δηλώνει «μετά θάνατον» πίστη στο Ισλαμικό Κράτος

- in.gr, 11.1.15.  Συγκέντρωση αλληλεγγύης «Je suis Charlie» στη Θεσσαλονίκη

- ΤΟ ΒΗΜΑ, 9.1.115. Tο Charlie Hebdo των «επιζώντων» κυκλοφορεί την Τετάρτη

ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ

- JTA, 11.1.15, Victims of supermarket attack remembered at Paris synagogue

** VIDEO  Reuters, 11.1.15. Από την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Β. Νετανιάχου στη Μεγάλη Συναγωγή του Παρισιού

- JTA, 10.1 15. Thousands mourn victims of kosher supermarket shooting

** VIDEO – SKY NEWS: Δείτε εδώ την συνέντευξη του προέδρου του Συντονιστικού Οργάνου Εβραίων της Γαλλίας CRIF,  Roger Cukierman, στο Sky News.

- Arutz Sheva, 10.1.15.  #Je Suis Juif (I am a Jew)

- JTA, 9.1.15.  French Jews feel ‘huge amount of fear’

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΒΡΑΪΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

WJC, 12.1.15. As millions rally against terror, Lauder confers with France's Hollande, Egypt's al-Sisi and Israel's Netanyahu

WJC, 9.1.15. TERROR IN PARIS - Lauder: ‘Jewish life in France under threat if terror does not stop’

EJC, 11.1.15.  May their memory be for a blessing

EJC, 7.1.15. European Jewish Congress expresses shock and outrage at terrorist attack at Charlie Hebdo in Paris

AJC, 7.1.15, AJC Appalled by Deadly Terror Attack on French Newspaper

ADL, 9.1.15. Following Hostage Situation at Paris Kosher Supermarket, ADL Says Anti-Semitism is “At Core of Islamic Extremist Ideology”