Αναρτήθηκε στις 17.2.2025 στο facebook του Βίκτωρα Ισ. Ελιέζερ η παρακάτω μετάφραση άρθρου από την ιστοσελίδα www.ynet.co.il για τη συμπλήρωση 500 ημερών από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7.10.2023.
Στο Ισραήλ προετοιμάζονται: Η Χαμάς θα επιστρέψει την Πέμπτη τις σορούς 4 Ισραηλινών ομήρων
Στο πλαίσιο της συμφωνίας , το Ισραήλ προετοιμάζεται για την επιστροφή τεσσάρων σορών ομήρων που κρατά η Χαμάς. Το Σάββατο, αναμένεται να απελευθερωθούν 3 όμηροι ζωντανοί - και το Ισραήλ απαιτεί να απελευθερωθούν 6 από τη λίστα της πρώτης φάσης της συμφωνίας - με αντάλλαγμα να επιτρέψει την είσοδο στη Γάζα εκατοντάδων καραβανιών με ανθρωπιστική βοήθεια.
Μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις στη Ντόχα του Κατάρ, οι αντιπροσωπείες Ισραήλ και Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των Ισραηλινών που οι τρομοκράτες κρατούν όμηρους από την τραγωδία της 7ης Οκτωβρίου 2023. Σήμερα τα ξημερώματα (17.1.2025) οριστικοποιήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Περισσότερα ΕΔΩ
Μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει το συμβούλιο ασφαλείας. Η συνεδρίαση έγινε σήμερα το μεσημέρι. Η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή αν εγκριθεί και από το υπουργικό συμβούλιο που προγραμματίζεται για αύριο Σάββατο 18.1.25.
Για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες πολέμου και πόνου και τραγικές απώλειες, αναπτερώνονται οι ελπίδες ότι ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη.
Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά για τα στάδια της συμφωνίας, τους πρώτους 33 ομήρους που θα απελεθερωθούν,. τις δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων, τις διεθνείς αντιδράσεις, την ανάρτηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και τις δηλώσεις πολιτικών και εβραϊκών οργανώσεων:
Τα 3 στάδια της Συμφωνίας
Περισσότερα: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ – ΧΑΜΑΣ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΘΕΡΩΣΗ ΟΜΗΡΩΝ και ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΠΥΡΟΣ
Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το πως αυτή θα εξελιχθεί το 2025 μίλησαν ο κ. Γιώργος, Τζογόπουλος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ και ο Βίκτωρ Ελιέζερ, δημοσιογράφος αναλυτής θεμάτων Μέσης Ανατολής, στην εκπομπή «Update», στις 3.1.2025, του ΕΡΤNews και τον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα.
Δεν νομίζω ότι κανείς ένιωσε την οποιαδήποτε έκπληξη από τις ευχές των συμπολιτών που αυτοτοποθετούνται στον «προοδευτικό κόΖμο της χώρας» οι οποίες αφορούσαν τον πόθο για ελεύθερη Παλαιστίνη (και δεν αποκλείεται να υπέκρυπταν και τον πόθο για επανάληψη του Ολοκαυτώματος). Διαφημίζοντας τις εμμονές τους οι σύντροφοι φόρεσαν τις μαντήλες τους και ευχήθηκαν «Καλή χρονιά και λευτεριά στην Παλαιστίνη» κάνοντας για άλλη μια φορά αυτό που οι ίδιοι βαυκαλιζόμενοι αποκαλούν «αγώνα» και οι υπόλοιποι αποκαλούμε αποκαλυπτήρια.
Κάθε δύναμη που προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Συρία, πιέζοντας τους Κούρδους και αυξάνοντας την αστάθεια και την ένταση του πολέμου, παίζει έναν καταστρεπτικό ρόλο», δηλώνει ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Νόαμ Κατς, κάνοντας μια έμμεση αλλά σαφή αναφορά στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας. Ο Ισραηλινός πρέσβης επισημαίνει ότι η χώρα του βρίσκεται σήμερα σε στρατηγικά καλύτερη θέση από ό,τι πριν από την έναρξη του πολέμου και ότι οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Συρία είναι στοχευμένες και περιορισμένες. Διαμηνύει πως η συζήτηση για εκεχειρία στη Γάζα θα γίνει μόνο αφού απελευθερωθούν οι όμηροι και σημειώνει πως έχει δημιουργηθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε η χώρα του και η διεθνής κοινότητα να διευθετήσουν το ιρανικό ζήτημα, με στόχο «να απογυμνωθεί το Ιράν από τις στρατιωτικές και πυρηνικές δυνατότητες και φιλοδοξίες του».
Περισσότερα: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ «Η Συρία θα πρέπει να σταθεροποιηθεί»