Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Πολωνία για την 19η Άτυπη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών της Ομάδας Arraiolos (11.10.24), μετέβη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου.
Περισσότερα: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠτΔ Κ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ
Mε αφορμή τον εορτασμό του νέου εβραϊκού έτους 5785, η ειδική απεσταλμένη για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, πρέσβυς κα Χρυσούλα Αλειφέρη έστειλε στο ΚΙΣΕ την ακόλουθη επιστολή:
«Αγαπητοί κύριε Πρόεδρε και κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Με την ευκαιρία της επικείμενης Εβραϊκής Πρωτοχρονιάς Ρος Ασανά εύχομαι σε εσάς, στα μέλη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και τις οικογένειές σας, καθώς και σε όλους τους Εβραίους στην Ελλάδα, το νέο Εβραϊκό έτος να φέρει γλυκές στιγμές με υγεία, αγάπη, ευτυχία και κάθε καλό.
Περισσότερα: ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΣ ΑΣΑΝΑ 5785
Εικοσιτέσσερα χιλιόμετρα από την Καρδίτσα και σε υψόμετρο 720 μέτρων βρίσκεται το Αγραφιώτικο χωριό Αμάραντος (πρώην Μαστρογιάννη). Στην κεντρική του πλατεία δεσπόζει ένα μνημείο – σύμβολο για την εβραϊκή ιστορία της περιοχής. Ένα μνημείο διαφορετικό από τα άλλα διότι δεν είναι αφιερωμένο στην μνήμη των Εβραίων που χάθηκαν, αλλά στη μνήμη των σωτήρων τους, των κατοίκων του χωριού που στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής έδωσαν ασφαλές καταφύγιο σε 62 άτομα, ολόκληρη την εβραϊκή κοινότητα της Καρδίτσας, μαζί με άλλα 20 άτομα από άλλες κοινότητες: 8 Εβραίους από την Θεσσαλονίκη, 5 από τα Τρίκαλα και 7 από τον Βόλο. Το Μνημείο Ευγνωμοσύνης κι Αναγνώρισης -με χαραγμένα τα λόγια «Όποιος σώζει μια ζωή σώζει τον κόσμο όλο»- τοποθετήθηκε στην πλατεία του Αμάραντου το 2017, ύστερα από πρωτοβουλία και χορηγία του Βίκτωρα Βενουζίου, του οποίου η οικογένεια σώθηκε κρυβόμενη στο χωριό.
Περισσότερα: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΜΑΡΑΝΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΕΒΡΑΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ
Το διάστημα 16 – 18.03.2024 διοργανώθηκε από το συμβούλιο της ΕΝΕ ένα σεμινάριο σχετικά με τον αντισημιτισμό με τίτλο “Bridges of Resilience: Understanding and Combating Antisemitism”. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Νεολαίας της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ), και παρακολουθήθηκε από 39 συμμετέχοντες και συμμετέχουσες από όλη την Ελλάδα, αλλά και από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης (Ισπανία, Τσεχία, Σερβία, Γερμανία κ.λπ.).
Περισσότερα: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕ: “Bridges of Resilience: Understanding and Combating Antisemitism”
Άνθρωπος που εξέπεμπε φως, σπουδαίος γιατρός κι ερευνητής, χαρισματικός δάσκαλος, εμπνευσμένος δήμαρχος, περήφανος γιαννιωτοεβραίος, στοχαστής… μέσα από αυτά τα λόγια, που αφιέρωσαν στον αείμνηστο Μωϋσή Ελισάφ όσοι τον γνώρισαν, σκιαγραφήθηκε η προσωπικότητα, το έργο και η προσφορά του, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΙΣΕ στη μνήμη του.
Το πολιτικό μνημόσυνο του Μωϋσή Ελισάφ έγινε στις 13.3.2024, στην Παλαιά Βουλή, παρουσία της συζύγου του Κλεοπάτρας Χατζηγιάννη – Ελισάφ και της εκπροσώπου του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως. Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, οι εκπρόσωποι των Κομμάτων, της ΝΔ Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ιωάννης Τσίμαρης, της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη, της Πλεύσης Ελευθερίας Μάκης Μαυράκης, η αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Ηπείρου Αγνή Νάκου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, ο τ. Δήμαρχος Ιωαννιτών Δημήτρης Παπαγεωργίου, η ειδική απεσταλμένη του ΥΠΕΞ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού Χρυσούλα Αλειφέρη, βουλευτές, καθηγητές, φίλοι, συγγενείς και συνεργάτες του αείμνηστου Μωυσή Ελισάφ από τα Ιωάννινα, ο Πρόεδρος και το Προεδρείο του ΚΙΣΕ, ο Πρόεδρος του ΕΜΕ Μίκης Μοδιάνο, ο Πρόεδρος της Ι.Κ. Αθηνών Αλβέρτος Ταραμπουλούς και μέλη του Κ.Σ., ο Πρόεδρος Μάρκος Μπατίνος και μέλη του Δ.Σ. της Ι.Κ. Ιωαννίνων, ο Ραββίνος Αθηνών Γκαμπριέλ Νεγρίν, ο Ραββίνος Ισαάκ Μιζάν, πρόεδροι και εκπρόσωποι των Εβραϊκών Οργανώσεων και πλήθος κόσμου.
Περισσότερα: ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΩΥΣΗ ΕΛΙΣΑΦ - Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΒΡΑΪΣΜΟΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ