Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3849 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log inΒΙΝΤΕΟ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Του Βίκτωρ Ισαάκ Ελιέζερ

Μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες αλλά και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων και του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος είναι η διοργάνωση εκπαιδευτικών επισκέψεων μαθητών και μαθητριών από διάφορα σχολεία της χώρας μας, στο Μουσείο του Άουσβιτς. Αθόρυβα αλλά επίμονα, η Πολιτεία σε συνεργασία με τον Ελληνικό Εβραϊσμό προσπαθεί να βελτιστοποιήσει τη δράση αυτή με στόχο να δουν όσοι περισσότεροι μαθητές και μαθήτριες επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της χώρας, πού οδηγούν οι ιδέες του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και της ξενοφοβίας. Η επίσκεψη στο Μουσείο του Άουσβιτς είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν αλλά την ίδια στιγμή είναι και μια εικόνα του μέλλοντος που επιφυλάσσεται σε όλους μας, εάν επικρατήσουν οι ιδέες που από-ανθρωποποιούν τον άνθρωπο.

Κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, για πρώτη φορά, η διαδικασία επιλογής των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επισκέψεων στο Άουσβιτς συνδέθηκε με τη διοργάνωση μαθητικού διαγωνισμού δημιουργίας ολιγόλεπτων βίντεο με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι». Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή και τα βίντεο που δημιούργησαν οι μαθητές Λυκείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έδειξαν ότι τα παιδιά ξέρουν να μεταφράζουν τον τρόμο της γνώσης του παρελθόντος σε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον.

Μια επιτροπή από σκηνοθέτες, δημοσιογράφους και ιστορικούς ανέλαβαν το δύσκολο έργο να επιλέξουν τα πέντε καλύτερα, τα οποία ήδη αναρτήθηκαν στο κανάλι της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στην ιστοσελίδα «youTube.com». [Δείτε τα βίντεο ΕΔΩ]. Ήδη προγραμματίζεται η ανάρτηση και των υπολοίπων βίντεο στην ίδια ιστοσελίδα.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται και κατά το σχολικό έτος 2015-2016 μεταξύ μαθητών Α’ και Β’ Λυκείου των Δ/σεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και Θεσσαλίας. Διαβάστε εδώ την προκήρυξη του διαγωνισμού.

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae