Στις 15 Απριλίου 2007 και μέσα σε κλίμα συγκίνησης ψάλθηκε στη Συναγωγή της Κοινότητας επιμνημόσυνη δέηση για τα έξι εκατομμύρια των Εβραίων της Ευρώπης που χάθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα μεταξύ των οποίων ήταν και οι 56.000 Ελληνες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης.
   
Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, την οποία διοργάνωσε η Ι.Κ. Θεσσαλονίκης, ήταν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Ηλίας Κουσκουβέλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης και στη συνεισφορά τους στην πορεία της πόλης.
   
Ο πρόεδρος της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Ντέιβιντ Σαλτιέλ, επεσήμανε ότι ο εβραϊκός πληθυσμός της Θεσσαλονίκης μπορεί με το Ολοκαύτωμα να αποδεκατίστηκε, αλλά κατόρθωσε μεταπολεμικά να σταθεί στα πόδια του και να έχει σήμερα σημαντική παρουσία στην πόλη.
   
Στην επιμνημόσυνη δέηση παρέστησαν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρόξενος των ΗΠΑ, οι βουλευτές της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, Τάσος Σπηλιόπουλος, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Μαγκριώτης, καθώς και πλήθος κόσμου.

Αναμμα κεριών από τον πρόεδρο της Ι.Κ.Θ. και επιζώντες του Ολοκαυτώματος