Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3616 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log inΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΑΛΛΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΜΑΡΑΝΤΟ PDF Εκτύπωση E-mail

Μεγάλη απήχηση στις εβραϊκές κοινότητες στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως είχε η ανέγερση στην Τοπική Κοινότητα Αμαράντου του Μνημείου Αιώνιας Ευγνωμοσύνης και Αναγνώρισης προς τιμήν των κατοίκων του χωριού που την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής 1941-‘44 είχαν προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε 82 Εβραίους που κατοικούσαν στην Καρδίτσα, τον Βόλο και τη Θεσσαλονίκη.

Το μνημείο, το οποίο είναι δωρεά του Βικ. Βενουζίου, ενός εκ των διασωθέντων Εβραίων, καθώς και η τελετή των αποκαλυπτηρίων, ανέδειξαν μια άγνωστη στο ευρύ κοινό ιστορία που έχει συγκινήσει το Εβραϊκό στοιχείο ανά τον κόσμο.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι με παραίνεση του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συμβουλίου, Γάλλοι Εβραίοι που πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες επίσκεψη στη χώρα μας, επισκέφθηκαν την 1.11.2017, την Τοπική Κοινότητα Αμαράντου.


Εκεί τους υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Καρδίτσας Φωτ. Αλεξάκος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αμαράντου Ιωαν. Αλεξάκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών και πρ. Δήμαρχος Ιτάμου Β. Τσαντήλας και ο Πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας της Καρδίτσας Μάκης Καπέτας.

Η αποστολή αποτελούνταν από σπουδάστριες Εβραϊκής Σχολής της Γαλλίας, τους συνοδούς καθηγητές τους και μια δημοσιογράφο, η οποία μάλιστα είχε παραβρεθεί στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου.

Όλοι οι επισκέπτες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να πληροφορηθούν λεπτομέρειες του χρονικού της διάσωσης των Εβραίων στον Αμάραντο, συνομίλησαν με κάτοικο του χωριού, στο σπίτι του οποίου είχαν φιλοξενηθεί Εβραίοι και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για την γενναία όπως τη χαρακτήρισαν στάση του ίδιου και των συγχωριανών του.

ΠΗΓΗ: TRIKALA NEWS, 2.11.17

 

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae