Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4557 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inTO 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΟΔΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ «CROCUS» PDF Εκτύπωση E-mail

Το πρόγραμμα «Crocus» απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 11 έως 18 ετών και αποτελεί δραστηριότητα σε πολλά σχολεία από όλο τον κόσμο, τα οποία συμμετέχουν σε αυτό εδώ και αρκετά χρόνια.

Το πρόγραμμα «Crocus» είναι ένας απτός τρόπος να γνωρίσουν οι νέοι άνθρωποι το θέμα του Ολοκαυτώματος και να ενισχυθεί η γνώση τους σχετικά με τους κινδύνους των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και της μισαλλοδοξίας. Στη Ρόδο για δεύτερη χρονιά το 4ο Γυμνάσιο Ρόδου, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Θεολογίας του Σχολείου, κας Κλιάρη, υλοποίησε το πρόγραμμα αυτή τη φορά στην αυλή της Συναγωγής της Ι.Κ. Ρόδου. 

Η δραστηριότητα έγινε στα πλαίσια της εκπαιδευτικής επίσκεψης του Σχολείου στη Συναγωγή και το Εβραϊκό Μουσείο. Τους μαθητές ξενάγησε η διευθύντρια της Ι.Κ. Ρόδου κα Κάρμεν Κοέν, η οποία τους καλωσόρισε και τους μίλησε για την ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας Ρόδου και για τον εκτοπισμό  των Εβραίων της Ρόδου και της Κω στο Άουσβιτς - Μπικερνάου.

Στους μαθητές δόθηκε το έντυπο «Γνωριμία με την Εβραϊκή Θρησκεία» το οποίο δημιουργήθηκε πρόσφατα από την Κοινότητα και αποτελεί μια σύντομη, επιλεκτική και επιγραμματική περιγραφή βασικών εννοιών, αντικειμένων της Συναγωγής και των εβραϊκών εορτών. Σκοπός  είναι να διανέμεται στα σχολεία που επισκέπτονται τη Συναγωγή και το Μουσείο προκειμένου να  γίνεται η παραμονή  τους στον Ιερό χώρο της Συναγωγής όσο το δυνατόν πιο αντιληπτή και κατανοητή. Επίσης, διανεμήθηκε το ημερολόγιο της Lucia Capelluto,  Ροδίτισσας  που επέζησε από το Άουσβιτς, μεταφρασμένο από τα αγγλικά

Στη συνέχεια οι μαθητές φύτεψαν τους βολβούς σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην αυλή της Συναγωγής. Ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός για το Ολοκαύτωμα στην Ιρλανδία παρέχει στα σχολεία βολβούς κίτρινου κρόκου για να φυτευτούν το φθινόπωρο στη μνήμη του 1,5 εκατομμυρίου Εβραιόπουλων και των χιλιάδων άλλων παιδιών, που εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα.  Η ανάμειξη των παιδιών στη φύτευση των βολβών και η παρακολούθηση της ανάπτυξης των λουλουδιών, ενθαρρύνει τη συνεχή επιμόρφωση σχετικά με τη σημασία της ανεκτικότητας και του σεβασμού. Τα κίτρινα άνθη φέρνουν στη μνήμη το κίτρινο άστρο του Δαβίδ το οποίο οι Ναζί υποχρέωναν τους Εβραίους να φοράνε. Ο κρόκος ανθεί στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές του Φλεβάρη, κοντά στην παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου).

Στην Ελλάδα το πρόγραμμα «Crocus» υποστηρίζεται από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος που είναι εταίρος του οργανισμού The Crocus Project.

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae