Από 1η έως 3 Μαρτίου 2019 θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη τριήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένων στους Εβραίους της πόλης, που διοργανώνονται με πρωτοβουλία και συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, του Δήμου, καθώς και του Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με το διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Από Οθωμανοί υπήκοοι σε Έλληνες, Βούλγαρους και Τούρκους πολίτες: Εμπειρίες Εβραίων Σεφαραδιτών κατά τον 19ο και 20ο αιώνα» («From Ottoman Subjects to Greek, Bulgarian and Turkish Citizens: Experiences of Sephardic Jews in the 19th and the 20th Centuries»), που θα γίνει στο ξενοδοχείο ΕΓΝΑΤΙΑ, 1 & 2.3.2019, με τη συμμετοχή έγκριτων πανεπιστημιακών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου (σ.1. εξώφυλλο & σ. 2 εσωτερικό), και την εδώ την αφίσα.

Την Κυριακή 3.3.2019 και ώρα 12.00 το μεσημέρι, στην Πλατεία του Μητροπολιτικού Ναού, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος «αφιερωμένου στην ευάριθμη εβραϊκή κοινότητα των αειμνήστων συμπολιτών μας, οι οποίοι εκτοπίστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης τον Μάρτιο του 1943 όπου και εξολοθρεύθησαν». Το Μνημείο ανεγείρεται «στα πλαίσια της αναδιφήσεως, της καταγραφής, της αναδείξεως και της προβολής των πολυποίκιλων ψηφίδων που συγκρότησαν τις απαρχές της πολυπολιτισμικής πόλεώς μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην πρόσκληση η Ιερά Μητρόπολη και Δήμος Αλεξανδρουπόλεως. Δείτε εδώ την πρόσκληση.