Συνάντηση με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, είχε ο Ειδικός Απεσταλμένος για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού και την Προάσπιση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος, Δρ Ευστάθιος Λιανός Λιάντης, εν όψει της μεταβάσεως του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, προκειμένου να ηγηθεί της Πορείας των Ζώντων (March of the Living) στις 2 Μαΐου 2019.

Ο Παναγιώτατος επευλόγησε την αποστολή της άρσης κάθε αντισημιτικού στερεοτύπου και επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των φορέων του Χριστιανισμού και του Ιουδαϊσμού, την οποία πραγματώνει καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωθιεραρχικής διακονίας του ο Οικουμενικός Θρόνος, μέσω του Διαθρησκειακού διαλόγου και πολλών άλλων πρωτοβουλιών κοινής δράσεως. Επεσήμανε, μάλιστα, πως είναι πρόθυμος να αναλάβει συντονιστικές ενέργειες στον χριστιανικό κόσμο, προκειμένου να εξαλειφθεί η κοινωνική παθογένεια του αντισημιτισμού και να διαφυλαχθεί η δέσμευση για την καταπολέμηση κάθε αρνητικής προκατάληψης και διωγμών στο όνομα της θρησκείας.

Στην Πορεία των Ζώντων περίπου 10.000 νέοι από όλο τον κόσμο θα βαδίσουν 3,2 χιλιόμετρα μεταξύ των στρατοπέδων του Άουσβιτς και του Μπίρκεναου, στη μνήμη αυτών που έχασαν τη ζωή τους στο Ολοκαύτωμα και σε έκκληση για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Το κύριο γεγονός της φετινής επετείου είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Ελλήνων Ιουδαίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, σε ανάμνηση της θυσίας των οποίων θα εγκαινιασθεί το ελληνικό τμήμα του Μουσείου του Άουσβιτς από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.

ΠΗΓΗ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, 17.4.2019