Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3063 επισκέπτες και 2 μέλη συνδεδεμένους

Log inΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ MARCH OF THE LIVING 2019 PDF Εκτύπωση E-mail

Η Ελλάδα ήταν φέτος η τιμώμενη χώρα στη διεθνή διοργάνωση της «Πορείας των Ζωντανών», που γίνεται κάθε χρόνο από το 1988 στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Στις 2.5.2019 ξεκίνησε η «Πορεία των Ζωντανών» από το κεντρικό στρατόπεδο του Άουσβιτς και κατέληξε στο Μπιρκενάου, όπου εξοντώθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.  Χιλιάδες κόσμου από τουλάχιστον πενήντα επτά διαφορετικές χώρες, μαζί με την ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, περπάτησαν την απόσταση των περίπου τριών χιλιομέτρων που χωρίζουν τα δύο συγκροτήματα όπου μαρτύρησαν τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος  του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συνεδρίου (WJC),  κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος κ. Σαμουήλ-Μάκης Μάτσας, ο Ραββίνος Αθηνών κ. Γκαμπριέλ Νεγρίν, ο Ειδικός Απεσταλμένος για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού και την Προάσπιση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος και ειδικός γραμματέας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας του ΥΠΕΞ, δρ Ευστάθιος Λιανός Λιάντης και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών. Επικεφαλής της «Πορείας των Ζωντανών» ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μαζί με τον κ. Βούτση, ενώ συμμετείχαν επίσης, οι αντιπρόεδροι της Βουλής Γεώργιος Βαρεμένος, Αναστασία Χριστοδουλοπούλου και Μάριος Γεωργιάδης, βουλευτές,  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κ. Σίμος Μπενσασσών, η Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης κα Άννα Αγγελίδου, ο Διευθυντής του Γραφείου του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συνεδρίου στη Γενεύη κ. Λεόν Σαλτιέλ, ο Διευθυντής του φιλανθρωπικού οργανισμού AGAPE κ. Μανώλης Τουφεξής,  καθώς και ομάδα της Εβραϊκής Νεολαίας Ελλάδος.

Κατά την εκδήλωση έγιναν ιδιαίτερες αναφορές στη σχεδόν ολοκληρωτική εξόντωση από τους Ναζί της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, της «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων», όπως χαρακτηριζόταν η πόλη την εποχή της άνθισης μιας από τις αρχαιότερες εβραϊκές κοινότητες στον κόσμο.  Η ιστορία των εβραίων της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε μέσα από ολιγόλεπτο βίντεο και έγινε επίσης αναφορά στο μοναδικό παράδειγμα διάσωσης του συνόλου των εβραίων της Ζακύνθου κατά την περίοδο του Ολοκαυτώματος. 

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο πρόεδρος της Βουλής μαζί με τον πρόεδρο του ΚΙΣΕ και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης άναψαν τη πέμπτη δάδα στη μνήμη των 6 εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος και συγκεκριμένα στη μνήμη των μελών της αντίστασης που έδωσαν μάχη για την απελευθέρωση της Ευρώπης από τους Ναζί.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, 2.5.2019: ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ «ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΝΤΩΝ» ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

- ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ την ΤΕΛΕΤΗ [στις 3:43:15' το άναμμα από τις δάδες]  

- ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae