Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4043 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΚΗ ΠΗΛΙΟΥ – ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΕΒΡΑΪΚΟ ΟΝΟΜΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 έγιναν στην περιοχή Συκή Πηλίου τα  αποκαλυπτήρια Μνημείου αφιερωμένου στα 14 θύματα από χωριά του ανατολικού Πηλίου (Τσαγκαράδα, Αγ. Δημήτριο, Αγ. Ιωάννη,  κ.ά.), αλλά και από το Βόλο που εκτελέστηκαν τον Μάρτιο του 1944 από τους Ναζί. Μεταξύ των θυμάτων συμπεριλαμβάνεται και ο εβραϊκής καταγωγής Ισαάκ Χασίδ.

Κατά την εκδήλωση έγινε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα και προσφωνήσεις μεταξύ των οποίων και του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής, κ. Στέφανου Βαούτη, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε ειδική αναφορά στην τιμητική παρουσία του πρόεδρου και του γενικού γραμματέα της Ι.Κ. Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών και Βίκτωρ Φιλοσώφ, και ευχαρίστησε για τη συμβολική δωρεά της Κοινότητας Βόλου υπέρ της ανέγερσης του Μνημείου.

Ο πρόεδρος της Ι.Κ. Βόλου, στην προσφώνησή του, αναφέρθηκε στη σημασία διατήρησης της μνήμης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, μέσω μνημειακών τόπων.  

Η ιστορία του Μνημείου

Στις 27 Μαρτίου 1944, οι Γερμανοί κατακτητές στις τελευταίες κινήσεις απελπισίας τους συνέλαβαν 14 Έλληνες από χωριά του ανατολικού Πηλίου (Τσαγκαράδα, Αγ. Δημήτριο, Αγ. Ιωάννη,  κ.ά.), αλλά και από τον Βόλο και τους μετέφεραν στο ρέμα «Μπουρμπουλήθρα» της Συκής, όπου και τους εκτέλεσαν. Ύστερα από λίγα χρόνια κάποιοι συγγενείς των θυμάτων κατασκεύασαν στο σημείο όπου εκτελέστηκαν τα 14 άτομα ένα μαρμάρινο μνημείο  με χαραγμένα τα ονόματα, την ηλικία και την καταγωγή τους. Τα Μνημείο είναι γνωστό στους κατοίκους της Συκής ως ''Ο Σταυρός''…..

75 Χρόνια μετά λόγω των φθορών που είχε υποστεί το Μνημείο, αλλά και της πυκνής βλάστησης που περιέβαλλε τον χώρο γύρω του,  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής "Γεώργιος Ρηματισίδης", σεβόμενος την ιστορία του τόπου, ανέλαβε την πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού, να δημιουργήσει μέσα στην Συκή, στον πευκώνα δίπλα από το εξωκκλήσι της Παναγίας, ένα μνημείο όμοιο με το αρχικό ως ελάχιστο φόρο τιμής στα 14 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. 

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae