Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4123 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Ιστορικοί, λογοτέχνες, ακαδημαϊκοί έριξαν φως σε γεγονότα και πτυχές της ιστορίας των Εβραϊκών Κοινοτήτων, στην Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το την Κυριακή 23.6.2019 στον Κήπο του Λαού, με θέμα: «Εβραϊκές Κοινότητες, ιστορία, μνήμη, λογοτεχνία».

Η Ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος Κέρκυρας, αποτίοντας φόρο τιμής στους Εβραίους της Κέρκυρας, 75 χρόνια  μετά τα τραγικά γεγονότα του Ιουνίου του 1944, με τη σύλληψη και τον εγκλεισμό των μελών της στο κολαστήριο του Άουσβιτς, και το ξεκλήρισμα της τοπικής εβραϊκής κοινότητας. Από τα 1795 άτομα που μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς, επέστρεψαν μόνο 120, ενώ ο τραγικός απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές συμπληρώνεται από τις απώλειες περιουσιών τους. 

Η Ημερίδα διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και της τοπικής εβραϊκής κοινότητας.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί «εκπλήρωση ιστορικού χρέους της Κέρκυρας» σύμφωνα με το Δήμαρχο Κώστα Νικολούζο, που ευελπιστεί η Ημερίδα να αποτελέσει την αρχή ενός διαλόγου για το θέμα αυτό που δεν έχει φωτιστεί μέχρι σήμερα επαρκώς και δεν αφορά μόνον την εβραϊκή, αλλά συνολικά την κερκυραϊκή και την ελληνική ιστορία.

Εισηγητές ήταν οι πανεπιστημιακοί και ιστορικοί:

- Οντέτ Βαρών-Βασάρ, ιστορικός, Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος  «Η γενοκτονία των Ελλήνων Εβραίων. Από τη λήθη στη μνήμη»

- Δάφνη Λάππα, Πανεπιστήμιο Αθηνών, «Εβραϊκές μνήμες στην Κέρκυρα»
- Εύη Καραμούτσου, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, «Η εβραϊκή κοινότητα της Κέρκυρας μετά τη Βενετοκρατία»

- Λήδα Παπαστεφανάκη, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, «Οι Εβραίοι  των Ιωαννίνων, τέλη 19ου – 20ος αι.»

- Γεωργία Πατερίδου, Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, «Ο Γιωσέφ Ελιγιά ως λογοτεχνικός χαρακτήρας και ως λογοτέχνης: η περίπτωση του Εβραίου διανοούμενου»
- Μαρία Καβάλα, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο «Η διαχείριση της τραυματικής μνήμης του Ολοκαυτώματος»

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος και ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, Δαυίδ  Σαλτιέλ.

Επιστημονικός υπεύθυνος της Ημερίδας ήταν ο καθηγητής Νίκος Καραπιδάκης και συντονιστής ο Γιώργος Τσατήρης, δημοτικός σύμβουλος Αίγινας, υπεύθυνος Δικτύου Πόλεων ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, δικηγόρος

Την ημερίδα πλαισίωσε μία πολιτιστική εκδήλωση στις 23.6.2019 και μία που θα πραγματοποιηθεί στις 26.6.2019.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, 23.6.19

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae