Του Θάνου Αθανασίου

Tην πρώτη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για τον αντισημιτισμό, η οποία δημιουργήθηκε μετά την ομόφωνη έγκριση της δήλωσης του Συμβουλίου σχετικά με την καταπολέμηση του αντισημιτισμού τον περασμένο Δεκέμβριο, άνοιξε στις 20.6.2019, η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, Βέρα Γιούροβα.

Η πρώτη σύνοδος εργασίας επικεντρώθηκε στο ζήτημα της ασφάλειας των εβραϊκών κοινοτήτων.

Η ομάδα εργασίας υποστήριξε τα κράτη μέλη στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν στη δήλωση του Συμβουλίου. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση μιας στρατηγικής σε εθνικό επίπεδο για την πρόληψη και την καταπολέμηση όλων των μορφών αντισημιτισμού, στο πλαίσιο των στρατηγικών τους για την πρόληψη του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού, πριν από το τέλος του 2020, την ασφάλεια των εβραϊκών κοινοτήτων και την προώθηση των διαθρησκευτικών διαλόγων, ειδικά για τους νέους.

Η ομάδα συγκέντρωσε εκπροσώπους των εθνικών αρχών επιβολής του νόμου, εθνικών ειδικών απεσταλμένων για τον αντισημιτισμό, εκπροσώπους εβραϊκών κοινοτήτων από τις αντίστοιχες χώρες και εβραϊκών ομπρελών οργανώσεων.

Η Επίτροπος Γιούροβα δήλωσε μάλιστα σχετικά ότι η Κομισιόν συνεργάζεται με τα Κράτη Μέλη για να αντιμετωπίσει την άνοδο του αντισημιτισμού, να καταπολεμήσει την άρνηση του Ολοκαυτώματος και να εγγυηθεί ότι οι Εβραίοι έχουν την πλήρη υποστήριξη των αρχών για την ασφάλειά τους. Η ομάδα εργασίας θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να συντονίσουν τις δράσεις τους και να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τον αντισημιτισμό.

ΠΗΓΗ: ιστοσελίδα real.gr, 19.6.2019