Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3949 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Το νέο παιδικό βιβλίο με τίτλο «Αστεράκι μου…» της συγγραφέως Ζωής Γεροστάθη παρουσιάστηκε στις 17.2.2020 στο Μεταξουργείο, από τις Εκδόσεις Πηγή, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας και την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου.

Το βιβλίο προσεγγίζει το Ολοκαύτωμα με παιδιά μικρής ηλικίας και παρά το γεγονός ότι τα σοκάρει καταφέρνει να νιώσουν τις αξίες του ανθρωπισμού και αποδοχής του διαφορετικού. Μιλώντας στη «Θ» η συγγραφέας για το βιβλίο της ανέφερε ότι «ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια να προσεγγιστεί το Ολοκαύτωμα σε μια σχολική τάξη. Είναι μια ιστορία μυθοπλασίας, η οποία στήθηκε με ήρωες που γεννήθηκαν μέσα από τα ίδια τα παιδιά. Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε το γεγονός με παιδιά πολύ μικρής ηλικίας Α΄ και Β΄ Δημοτικού, που είναι πάρα πολύ δύσκολο, οπότε ο τρόπος που θέλαμε να το κάνουμε ήταν τέτοιος, ώστε τα παιδιά να μην τρομάξουν από το ίδιο το γεγονός και στην ουσία να μπορέσουν να το κατανοήσουν και να νιώσουν τις αξίες του ανθρωπισμού και αποδοχής του διαφορετικού.

Το βιβλίο αναφέρεται σε δυο κοριτσάκια που ξεκινούν από κάτι πάρα πολύ αθώο, ένα παιδικό αστεράκι, και η ιστορία ξετυλίγεται με την εμπλοκή μιας γιαγιάς που κάτι θυμάται. Μια ανάμνηση, δηλαδή, ξυπνά όλη αυτή την ιστορία και έτσι φτάνουμε στη διήγηση της, που σοκάρει τα παιδιά, αλλά τα βάζει και στη διαδικασία να σκεφτούν ότι τα ίδια μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο».

Για το βιβλίο, εκτός από τη συγγραφέα, μίλησαν οι Νένα Ζήση (συγγραφέας MSc Κοινωνικής Ανθρωπολογίας), Κώστας Μάγος (αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – συγγραφέας), ενώ συντόνισε ο Ηλίας Κουτσερής (δημοσιογράφος - πρόεδρος της 'Ενωσης Γονέων Βόλου).

Να αναφερθεί ότι η συγγραφέας Ζωή Γεροστάθη γεννήθηκε στον Βόλο και μεγάλωσε στην Αργαλαστή Πηλίου. Είναι εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μέσα στην τάξη χρησιμοποιεί τη θεατρική αγωγή και την αφήγηση ως μέσο ενίσχυσης της διδασκαλίας της. Έχει εκδώσει δύο ακόμη παιδικά βιβλία, ένα έμμετρο θεατρικό οικολογικού περιεχομένου με τον τίτλο «Μια αρκούδα …μια φορά» και ένα παραμύθι με ισχυρά αντικαπνιστικά μηνύματα και τον τίτλο «Χοπ… τρύπωσα».

Στην παρουσίαση συμμετείχε η Γ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου «Αγιος Ιωσήφ» Βόλου.  Τραγούδησαν οι Φρόσω Γαρδικλή και Τάσος Ιωακειμίδης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι Μαρσέλ Σολομών (πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου) και Απόστολος Μούσιος (πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Μαγνησίας).

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ "ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΒΟΛΟΥ", 18.2.2020

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae