Το περιστατικό συνέβη τη Δευτέρα 24.2.2020, στην πόλη Campo de Criptana, της περιφέρειας Καστίλλη- Λα Μάντσα. Ανάμεσα στους μετέχοντες στην καρναβαλική παρέλαση ήταν ένας πολιτιστικός σύλλογος, που επέλεξε να εμφανιστεί με θέμα το Ολοκαύτωμα. 

Σύμφωνα με πινακίδα σε ένα από τα άρματα, το έκαναν «στη μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων ανδρών, γυναικών και παιδιών που πέθαναν στο Ολοκαύτωμα και όλων εκείνων που υπέστησαν διώξεις και εξόντωση, για τη φυλή τους, τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους, τη θρησκεία τους ή τις πολιτικές ιδέες τους».   

Όμως, αυτό προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της πρεσβείας του Ισραήλ στη Μαδρίτη, αλλά και του Μουσείου του Άουσβιτς. Η πρεσβεία, σε ανάρτηση στο Twitter έκανε λόγο για «άθλιο και αποτροπιαστικό ευτελισμό του Ολοκαυτώματος που χλευάζει τους 6 εκατομμύρια Εβραίους που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί».

Το Μουσείο έκανε λόγο για «χυδαίο κιτς χωρίς σεβασμό», στην αντίδρασή του. Ο δήμος της πόλης που έγινε το καρναβάλι, με ανακοίνωση, ανέφερε ότι δόθηκε η άδεια για αυτή την επίδειξη με βάση την αντίληψη ότι θα ήταν τιμή στη μνήμη των νεκρών του Ολοκαυτώματος.

«Συμμεριζόμαστε τις επικρίσεις που έχουν εκφραστεί. Αν στόχος ήταν να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων, είναι προφανές ότι αυτή η προσπάθεια απέτυχε», ανέφερε ακόμη ο δήμος.

Πηγή: www.lifo.gr, 26.2.2020