«Την 8η Μαΐου 1945, έκλεισε οριστικά η πιο μελανή σελίδα της ανθρώπινης ιστορίας, με την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας με τους συμμάχους που πολέμησαν για την απελευθέρωση της Ευρώπης από το ναζιστικό ζυγό.

Είναι οι στρατιώτες και οι αντιστασιακοί, από τη Δύση και την Ανατολή που απελευθέρωσαν τους λαούς της Ευρώπης και έβαλαν τέλος στη ναζιστική θηριωδία που την μάστιζε για περισσότερα από 5 χρόνια και στοίχησε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Αποκαλύφθηκαν τα στρατόπεδα βιομηχανικής θανάτωσης των Εβραίων, των Ρομά, των ομοφυλόφιλων και όλων των «διαφορετικών ανθρώπων» που «παρεμπόδιζαν» την ανάπτυξη της «Αρίας φυλής» που οραματιζόταν το Γερμανικό έθνος υπό την ηγεσία του Αδόλφου Χίτλερ.

Η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων έθεσε τα θεμέλια για να μπορούμε, όλες οι επόμενες γενιές να κτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο, ένα κόσμο ειρηνικό, ένα κόσμο χωρίς μίσος και φανατισμό. Δεν είναι εύκολο. Απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση, απαιτείται συνεχής αγώνας για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απαιτείται αλληλεγγύη στο συνάνθρωπό μας και συλλογική υπευθυνότητα για την ευημερία της κοινωνίας μας».   

Αθήνα, 8 Μαΐου 2020

  Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: 

8η Μαϊου 1945: Ημέρα ήττας ή απελευθέρωσης για τη Γερμανία;, ιστοσελίδα naftemporiki.gr, 8.5.2020