Η διάδοση αντισημιτικών θεωριών συνωμοσίας έχει αξιοσημείωτα  αυξηθεί εξ αιτίας της πανδημίας του COVID-19, είπε ο Γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο βιντεο-μήνυμά του, με το οποίο κάνει έκκληση για την καταπολέμηση του ανερχόμενου κύματος της ρητορικής μίσους.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα για να ενδυναμώσουμε την ανοσία των κοινωνιών μας στον ιό του μίσους. Γι΄ αυτό και κάνω έκκληση για μία καθολική προσπάθεια ώστε να σταματήσει η ρητορική μίσους παγκοσμίως», δηλώνει ο Α. Γκουτέρες και συνεχίζει: «Η πανδημία εξακολουθεί να εξαπολύει ένα τσουνάμι μίσους, ξενοφοβίας, αποδιοπομπαίων τράγων και καταστροφολογίας». «Το ξενοφοβικό συναίσθημα αναδύεται στους δρόμους και online. 

Αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας διαδίδονται και αντι-μουσουλμανικές επιθέσεις σχετιζόμενες με τον COVID-19 έχουν καταγραφεί. Η ρητορική του μίσους, ως αποτέλεσμα του ιού, έχει στοχοποιήσει τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τους γηραιούς, τους δημοσιογράφους, τους καταγγέλλοντες, το υγειονομικό προσωπικό, τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι πολιτικοί οφείλουν να δείξουν αλληλεγγύη προς όλους τους πολίτες των χωρών τους. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να ενισχύσουν την ψηφιακή εκπαίδευση ώστε η νέα γενιά να προστατευθεί από τον κίνδυνο των εξτρεμιστών. Τα ΜΜΕ, και κυρίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρέπει να δράσουν εντατικότερα για την αφαίρεση ρατσιστικών αναφορών από τις πλατφόρμες τους. Ζητώ από όλους, οπουδήποτε της γης, να εναντιωθείτε στο μίσος, να συμπεριφέρεστε με αξιοπρέπεια προς τον συνάνθρωπο και σε κάθε ευκαιρία να μεταδίδετε καλοσύνη. Καθώς πολεμάμε την πανδημία είναι καθήκον μας να προστατέψουμε τον άνθρωπο, να  σταματήσουμε τη μάστιγα και να αποτρέψουμε τη βία. Μαζί με τον Covid-19, ας νικήσουμε και τη ρητορική μίσους», καταλήγει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

- Δείτε εδώ το βίντεο στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΟΗΕ

Πηγή: EJC, 11.5.2020