Διάφορα αντικείμενα ανακαλύφθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς τα οποία είχαν κρύψει οι κρατούμενοι.

Τα αντικείμενα βρέθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης στο Άουσβιτς, τις οποίες είχε αναλάβει η Αυστρία με την ευκαιρία μιας εθνικής έκθεσής της.

Στις 21 Απριλίου «βρήκαμε κουταλάκια, μαχαίρια, πιρούνια, κομμάτια από παπούτσια» κρυμμένα σε μια καμινάδα στο Μπλοκ 17 του Άουσβιτς, ανέφερε η γενική γραμματέας του Εθνικού Αυστριακού Ταμείου για τα θύματα του ναζισμού, Χάνα Λέσινγκ.

«Αυτά τα εργαλεία που φυλάσσονταν μακριά από τα βλέμματα των Ες-Ες, ίσως να τα χρησιμοποιούσαν οι τσαγκάρηδες στο πλαίσιο της προετοιμασίας κάποιας απόδρασης ή, απλούστατα, για να τρώνε» εξήγησε η Λέσινγκ. Τα αντικείμενα αυτά παραδόθηκαν στην υπηρεσία συντήρησης του μουσείου του Άουσβιτς, με την ελπίδα ότι θα ρίξουν λίγο φως στις συνθήκες διαβίωσης στο στρατόπεδο του θανάτου. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν βρεθεί πολλά κρυμμένα αντικείμενα σε διάφορα σημεία του στρατοπέδου.

Η Αυστρία έχει αναλάβει αυτήν την περίοδο εργασίες συντήρησης στο μεγάλο, τούβλινο οίκημα στο ισόγειο του οποίου φιλοξενείται από το 1978 η μόνιμη έκθεσή της, η οποία πρόκειται να αναδιοργανωθεί πλήρως μέχρι το 2021.

Το πρώην στρατόπεδο του θανάτου της ναζιστικής Γερμανίας Άουσβιτς-Μπιρκενάου, το οποίο δημιουργήθηκε για να εφαρμοστεί εκεί η πολιτική της «τελικής λύσης», δηλαδή της μαζικής εξόντωσης των Εβραίων της Ευρώπης, έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco από το 1979. Από το 1947 στεγάζει ένα μουσείο με εκθέματα από διάφορες χώρες που συμμετείχαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: NEWSIT, 19.5.2020