Το ΝΟΑ (Δίκτυα για την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού - Networks Overcoming Antisemitism), ένας διεθνής συνασπισμός εβραϊκών οργανισμών -στον οποίο συμμετέχει και το WJC- παρουσιάζει στον ιστότοπό του το έργο της ισπανικής πρωτοβουλίας “Mozaika”. Πρόκειται για μια εβραϊκή πολιτιστική πρωτοβουλία που αναπτύσσει τη δράση της θέτοντας έναν νέο στόχο: να φέρει κοντά ανθρώπους από διαφορετικές θρησκείες και καταγωγές, σπάζοντας τα φράγματα των ταμπού και καταπολεμώντας το ξενοφοβικό μίσος.

Το “Mozaika” ξεκίνησε προ ετών ως εβραϊκό περιοδικό με σκοπό τη διατήρηση και διάδοση της εβραϊκής ιστορίας και πολιτισμικής κληρονομιάς. Το περιοδικό διεύρυνε τους ορίζοντές του και σύντομα εξελίχθηκε σε μια πολιτιστική οργάνωση με αξιόλογη δράση και σημαντικά πολυπολιτισμικά πρότζεκτ, όπως για παράδειγμα, την εκστρατεία «Σαλάμ, Σαλόμ Βαρκελώνη», με στόχο την καταπολέμηση του μύθου περί εχθρότητας μεταξύ εβραίων και μουσουλμάνων, την προαγωγή των κοινών στοιχείων, της αλληλοκατανόησης και της αρμονικής συνεργασίας μεταξύ των πιστών των δύο θρησκειών. 

Μία άλλη πρωτοβουλία του “Mozaika” είναι  το πρόγραμμα “Toldot Barcelona”, οργανωμένοι περίπατοι στα εβραϊκά αξιοθέατα της Βαρκελώνης, για την προαγωγή της εβραϊκής ιστορίας, τέχνης και κουλτούρας στην πόλη. «Εάν κρατάμε την ταυτότητά μας προσωπική και κρυμμένη, είναι σα να μην την έχουμε», δηλώνει χαρακτηριστικά ο συνιδρυτής του “Mozaika” Manu Valentin, υπέρμαχος της ανοιχτής διάδρασης μεταξύ θρησκειών, εθνοτήτων και κοινωνικών ομάδων.

Δείτε εδώ το βίντεο με την παρουσίαση του έργου του ΜΟΖΑΙΚΑ

Πηγή: WJC, 7.7.2020