Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, ότι το αίτημα Αναγνώρισης- Πιστοποίησης που κατέθεσε πριν λίγους μήνες, έτυχε ομόφωνης αποδοχής από το Συμβούλιο Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. ​

Η αξιολόγηση – πιστοποίηση του Εβραϊκού Μουσείου έγινε με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει το ΥΠΠΟΑ και αφορά στην επάρκεια των μουσείων σε προσφερόμενες υπηρεσίες στους επισκέπτες, σε προσωπικό, σε κτηριακές υποδομές και, φυσικά, στη διαχείριση των συλλογών τους. Τα μουσεία προσέρχονται εθελοντικά για να αξιολογηθούν με βάση τις καλύτερες και τις πλέον σύγχρονες πρακτικές στο χώρο της μουσειολογίας. Η διαδικασία δεν έχει χαρακτήρα αδειοδότησης, αλλά βελτίωσης μέσω της αξιολόγησης.

Την θετική εισήγηση για την πιστοποίηση του Εβραϊκού Μουσείου έκανε η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στη συνεδρίαση της 6ης Ιουλίου 2020. Πρόκειται για το δεύτερο μη κρατικό μουσείο,  το οποίο λαμβάνει το Σήμα Αναγνώρισης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το Εβραϊκό Μουσείο ολοκλήρωσε με επιτυχία τον κύκλο της διαδικασίας Αναγνώρισης με την υποβολή των απαιτούμενων φακέλων. Αναγνωρίζεται, επίσημα, ότι έχει οργανωθεί και λειτουργεί σύμφωνα με τα επαγγελματικά και επιστημονικά πρότυπα που το ΥΠΠΟΑ έχει θεσπίσει, δηλ.  σύμφωνα με τις προδιαγραφές του άρθρου 45 του Ν. 3028/2002, δυνάμει του οποίου εξεδόθη το 2011 η υπουργική απόφαση «Περί ίδρυσης και αναγνώρισης μουσείου», που περιέλαβε τα μη κρατικά μουσεία.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Σήμερα, 81  χρόνια, από τον Ιανουάριο 1942 που οι Ναζί συζήτησαν την “Τελική λύση του Εβραϊκού Ζητήματος”, το Εβραϊκό Μουσείο στην Αθήνα αποτελεί έναν ιστορικό χώρο μνήμης, όχι  μόνον για τους Έλληνες Εβραίους μάρτυρες και ήρωες του Ολοκαυτώματος, αλλά για τους πολίτες όλου του κόσμου που πρέπει να διαφυλάττουν στην ιστορική τους μνήμη φρικτά λάθη που αμαύρωσαν την ανθρώπινη Ιστορία. Το Εβραϊκό Μουσείο είναι το δεύτερο μη Δημόσιο Μουσείο που προσέρχεται στην διαδικασία αξιολόγησης. […] Το “αναγνωρισμένο” μουσείο διαθέτει αυξημένες πιθανότητες να ενταχθεί σε προγράμματα χρηματοδότησης και να αντιμετωπιστεί με ευελιξία σε ζητήματα κινητικότητας συλλογών και συνεργασιών με άλλες χώρες. Παράλληλα, ανήκει σε ομάδα μουσείων που φέρει ειδικό σήμα αναγνώρισης και απολαμβάνει ειδικά προνόμια».

ΠΗΓΗ: ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, 14.7.2020