ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Στις 15.8.2020 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ArabΝews», τη μεγαλύτερη αγγλόφωνη καθημερινή εφημερίδα της Σαουδικής Αραβίας, ανοιχτή επιστολή του Προέδρου του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου (WJC) Ρόναλντ Λόντερ σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Με τη συμφωνία αυτή ομαλοποιούνται οι σχέσεις των δύο χωρών και προαναγγέλλεται «η αρχή μίας ευρύτερης ειρήνης στην περιοχή».  

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος του WJC ευχήθηκε «Mabrouk και Mazal Tov» σε όλους τους Μουσουλμάνους και τους Εβραίους για τη «Νέα Εποχή της Ειρήνης» και συμπλήρωσε πως «είναι καταλυτικής σημασίας η συμφωνία για τις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής, αφού μπορούν πραγματικά να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους. Η συμφωνία επιβεβαιώνει σε όλο τον κόσμο ότι ακόμα υπάρχουν ενάρετοι άνδρες και γυναίκες που εργάστηκαν ακούραστα για την επίτευξή της».   

Ο Πρόεδρος του WJC αναφερόμενος στον Πρίγκιπα του Αμπού  Ντάμπι, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ επεσήμανε ότι η συμφωνία «μας αποδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμα ηγέτες που έχουν το κουράγιο να κάνουν δύσκολα βήματα στο όνομα της ειρήνης». 

Ολοκληρώνοντας ο Πρόεδρος του WJC επεσήμανε: «Η συμφωνία αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να θυμηθούν την κοινή τους κληρονομιά. Μαζί, οι απόγονοι του Αβραάμ, μπορούμε να κάνουμε, όχι μόνο εκείνες τις χώρες, άλλα ολόκληρη την ανθρωπότητα ένα καλύτερο τόπο. ….Η ειρήνη μεταξύ μας είναι δυνατή. …Η αδελφοσύνη μεταξύ μας είναι δυνατή. Χρειάζεται όμως κουράγιο για να γίνει το πρώτο δύσκολο βήμα. Ευχαριστώ το Θεό που υπάρχουν στην ανθρωπότητα θαρραλέοι άνθρωποι που θα κάνουν αυτό το βήμα για όλους μας». 

*Μετάφραση άρθρου από την ιστοσελίδα του WJC