Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου (EJC) Δρ. Μοσέ Κάντορ  καλωσόρισε την απόφαση-ορόσημο του Ελληνικού δικαστηρίου με την οποία το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής χαρακτηρίζεται εγκληματική οργάνωση και κήρυξε ενόχους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης τα ηγετικά στελέχη της.

«Πρόκειται για μια καλοδεχούμενη, όσο και σημαντική απόφαση που επιτέλους λέει τα πράγματα με τ' όνομά τους, ότι δηλαδή νεοναζί όπως αυτοί της Χ.Α. είναι εγκληματίες, απλά και ξεκάθαρα», δήλωσε ο Δρ. Κάντορ. Ευελπιστούμε ότι και άλλα έθνη, που επιτρέπουν σε παρόμοια νεοναζιστικά κόμματα να συμμετέχουν σε εκλογές και να καταλαμβάνουν έδρες σε κοινοβούλια, θα κηρύξουν παρομοίως εκτός νόμου κόμματα που προωθούν ρατσιστικές και μισαλλόδοξες ιδεολογίες.

Σήμερα είναι μια νίκη για τη δημοκρατία και μια ήττα για το μίσος και την μισαλλοδοξία. 

Η δικαστική υπόθεση ενεργοποιήθηκε με τη δολοφονία του 34χρονου αντιφασίστα ράπερ Παύλου Φύσσα το 2013, που καταδιώχθηκε από πλήθος τραμπούκων της Χ.Α και μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου. Ο δολοφόνος, πρώην οδηγός φορτηγού Γιώργος Ρουπακιάς, ομολόγησε, αλλά η επίθεση πυροδότησε την οργή και  κατηγορίες ότι η Χ.Α. ήταν μιας παραστρατιωτικής μορφής οργάνωση, που κατέφευγε σε τακτικές ξυλοδαρμών, εκφοβισμού και δολοφονιών - όλες σε γνώση  των ηγετικών στελεχών του κόμματος που κατείχαν βουλευτικές έδρες κατά τη χρονική εκείνη στιγμή.   

Ευτυχώς όμως, ο ελληνικός λαός απέρριψε τη Χ.Α. με δημοκρατικά μέσα, και πλέον το νομικό σύστημα έχει εξασφαλίσει ότι δεν μπορεί ν' ανασυνταχθεί, και να χρησιμοποιήσει την τυπική του εκστρατεία εκφοβισμού για να επανέλθει στους εθνικούς θεσμούς, συμπλήρωσε ο Δρ. Κάντορ.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η απόφαση αποτελεί την χαριστική βολή για τη Χ.Α.».

ΠΗΓΗ: EJC, 7.10.2020