Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4536 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΣΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑ Η ΠτΔ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΜΗ ΜΕ ΞΕΧΑΣΕΤΕ» ΤΟΥ ΛΕΟΝ ΣΑΛΤΙΕΛ PDF Εκτύπωση E-mail

Η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκειμένου να συμμετάσχει ενεργά, αν και εξ αποστάσεως, στα φετινά «55α Δημήτρια» της Θεσσαλονίκης θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο Μη με ξεχάσετε. Τρεις Εβραίες μητέρες γράφουν στους γιους τους από το γκέτο της Θεσσαλονίκης, που επιμελήθηκε ο ιστορικός Λέον Σαλτιέλ (εκδ. Αλεξάνδρεια, 2018).  Η θεματολογία των φετινών ψηφιακών Δημητρίων έχει κοινή θεματική τον όρο (και την ουσία του): «distances» (αποστάσεις).

Το βιβλίο Μη με ξεχάσετε παρουσιάζει τρεις συλλογές επιστολών που έστειλαν τρεις Εβραίες μητέρες από το γκέτο της Θεσσαλονίκης στους γιους τους στην Αθήνα, μερικές εβδομάδες ή μέρες πριν την αναχώρησή τους για το Άουσβιτς.  Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διαβάσει το προτελευταίο γράμμα που έστειλε, στις 8 Απριλίου του 1943, η Νεαμά Καζές στα παιδιά της, Μωρίς και Μπερτό, που είχαν προλάβει να διαφύγουν στην Αθήνα. Στην επιστολή περιγράφεται το κλίμα αβεβαιότητας, πανικού και άγχους που επικρατούσε όχι μόνο στην ίδια τη Νεαμά, αλλά και σε όλη την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης.

Μέσα από τα ταραγμένα λόγια των γυναικών αυτών ξεδιπλώνεται η αγωνία των οικογενειών που διασκορπίστηκαν, μιας κοινότητας που αποδεκατίστηκε, ενός ολόκληρου κόσμου που εξολοθρεύτηκε. Οι επιστολές της Νεαμά, μαζί με εκείνες της Ματίλντας Μπαρούχ, που συμπεριέλαβε στο βιβλίο του ο Σαλτιέλ, ανήκουν στη Συλλογή Ολοκαυτώματος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ιστορικά έγγραφα, φωτογραφικό υλικό, τρισδιάστατα αντικείμενα και συνεντεύξεις επιζώντων· μια συλλογή, η οποία συμβάλλει αποφασιστικά και ποικιλοτρόπως στην καταπολέμηση του ρατσισμού και του αντισημιτισμού, και κατ' επέκταση στην εμπέδωση των δημοκρατικών αξιών. Οι επιστολές πλαισιώθηκαν από αρχειακό υλικό, όπως η βεβαίωση του Μωρίς Καζές, γιου της Νεαμά, για τη συμμετοχή του στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, με ημερομηνία 19 Νοεμβρίου 1942. Το υλικό αυτό ευχαρίστως παραχωρήθηκε από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, για να συμπεριληφθεί στην έκδοση που επέλεξε να αναγνώσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη μνήμη των μελών της τοπικής κοινότητας και όλων των Ελλήνων Εβραίων που δολοφονήθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα.

Οι αφηγήσεις θα παρουσιαστούν σε τρία μέρη και παρακάτω μπορείτε να βρείτε τις λεπτομέρειες καθώς και τις οδηγίες σύνδεσης:


1ο Μέρος, 15 Οκτ. 2020, 8:20 μμ
https://e-dimitria.gr/ekdhlwseis/mi-me-ksechasete-1/
2ο Μέρος, 19 Οκτ. 2020, 8:20 μμ
https://e-dimitria.gr/ekdhlwseis/mi-me-ksechasete-2/
3ο Μέρος, 25 Oκτ. 2020, 8:20 μμ
https://e-dimitria.gr/ekdhlwseis/mi-me-ksechasete-3/


ΠΗΓΗ: ΕΜΕ, 12.10.2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, 16.102020: ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΕΒΡΑΙΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae