Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4344 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΚΘΕΣΗ OSCE – ODIHR ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΜΙΣΟΥΣ 2019 PDF Εκτύπωση E-mail

Τη Διεθνή Ημέρα για την Ανεκτικότητα,  στις 16 Νοεμβρίου 2020, επέλεξε το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR), του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE), για να δώσει στη δημοσιότητα την ετήσια Έκθεση για τα Εγκλήματα Μίσους, (Hate Crimes Report), τονίζοντας την ανάγκη καταγραφής των εγκλημάτων μίσους από τις αστυνομικές αρχές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα θύματα χαρακτηρίζονται ανάλογα και ότι λαμβάνουν την απαραίτητη υποστήριξη.

Πίσω από κάθε έγκλημα μίσους, τονίζει το Δελτίο Τύπου του ODIHR, υπάρχει μια επίπονη και συχνά τραυματική ιστορία σωματικού ή ψυχολογικού τραύματος. Τα θύματα στοχοποιούνται λόγω συγκεκριμένων χαρακτηριστικών της ταυτότητάς τους. Η καταγραφή των εγκλημάτων αυτών και η παροχή υποστήριξης στα θύματα είναι κομβικής σημασίας για την ασφάλεια των ίδιων των θυμάτων, των κοινοτήτων στις οποίες ανήκουν, αλλά και της κοινωνίας γενικά.

Τα στοιχεία που περιλαμβάνει η έκθεση για το 2019 καταδεικνύουν ότι σε πολλές χώρες υπάρχουν μηχανισμοί ικανοί να καταγράψουν και να συγκεντρώσουν στοιχεία για τα εγκλήματα μίσους. Ωστόσο, πολλές χώρες δεν παρέχουν στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές ούτε τα εργαλεία, ούτε τη γνώση που χρειάζονται για τη σωστή και αποτελεσματική διαχείριση των περιπτώσεων αυτών των εγκλημάτων.

Η βάση δεδομένων του  ΟDIHR για τα εγκλήματα μίσους είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως και περιλαμβάνει στοιχεία από επίσημες αρχές και φορείς κοινωνικών ομάδων. Συνολικά 39 χώρες – μέλη του OSCE ανέφεραν επίσημα στοιχεία στον ODIHR για το 2019, 25 εκ των οποίων ανέφεραν στατιστικά στοιχεία των αστυνομικών αρχών για το ρατσιστικό κίνητρο των εν λόγω εγκλημάτων. Στη φετινή έκθεση σχετικά στοιχεία έχουν καταθέσει 148 οργανώσεις κοινωνικών ομάδων από 45 χώρες. Συνολικά, οι περιπτώσεις ανέρχονται σε 6.964, ενώ η έκθεση επισημαίνει πως «η συντριπτική πλειοψηφία των εγκλημάτων μίσους δεν καταγγέλλεται, γεγονός που σημαίνει πως δεν θα μάθουμε ποτέ τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων».

Από τις καταχωρημένες περιπτώσεις του 2019, οι 3.033 αφορούν εγκλήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας, οι 1.704 αφορούν αντισημιτισμό και οι 1.278 αφορούν εγκλήματα ορμόμενα από προκαταλήψεις διαχωρισμού με βάση την ταυτότητα του φύλου ή τον γενετήσιο προσανατολισμό. Με τριψήφιους αριθμούς ακολουθούν οι περιπτώσεις που αφορούν προκαταλήψεις κατά των Χριστιανών (577), των Μουσουλμάνων (511), των Ρομά (101), των ΑΜΕΑ (21) και τον διαχωρισμό με βάση το φύλο (70). Δείτε εδώ αναλυτικότερα στοιχεία για την έκθεση 2019.

Πηγές: Δ.Τύπου OSCE – ODIHR, 16.11.2020, Key findings 2019 

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae