Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks).
On Line
Έχουμε 3282 επισκέπτες συνδεδεμένουςLog in
Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΑΝΕΒΑΣΕ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 10.000 ΦΡΟΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ |
![]() |
![]() |
![]() |
Το Ινστιτούτο ελπίζει πως η βάση δεδομένων που περιέχει 9,686 ονόματα -σχεδόν όλοι τους Γερμανοί- και συγκροτήθηκε με βάση ιστορικά αρχεία από την Πολωνία, τη Γερμανία, την Αυστρία και εν μέρει από τη Ρωσία (σ.σ. η πρόσβαση στα κρατικά αρχεία της χώρας είναι περιορισμένη), θα λειτουργήσει ως απόδειξη πως το στρατόπεδο εξόντωσης όπου δολοφονήθηκαν σχεδόν 1,1 εκατ. άνθρωποι (στην πλειοψηφία τους Εβραίοι, αλλά και Πολωνοί, Ρομά καθώς και πολιτικοί κρατούμενοι), δεν διοικούνταν από Πολωνούς. Το αρχείο που είναι προϊόν της συνεργασίας του ιστορικού Aleksander Lasik, του εν λόγω πολωνικού Ινστιτούτου και του Μνημείου του Άουσβιτς - Μπιρκενάου, βασίζεται εν πολλοίς σε μία λίστα που κατάρτισε ο πρώτος έπειτα από τριακονταετή έρευνα. «Το δικαστικό σύστημα απέτυχε και εγώ κάνω ότι θα έπρεπε να κάνει ένας ιστορικός: Να αποκαλύψω όσους ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου» δήλωσε ο Lasik. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο, σχεδόν 200 πρώην φρουροί του στρατοπέδου συγκέντρωσης είναι πιθανό να βρίσκονται ακόμη εν ζωή. Η βάση δεδομένων για τους φρουρούς και τους διοικητές του Άουσβιτς είναι διαθέσιμη στα πολωνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά. Πηγή: www.lifo.gr, 1.2.2017 |