Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4458 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΞΑΝΘΗ: ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Η ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΠΛΑΚΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ – ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο Δήμος Ξάνθης στις 4 Μαρτίου 2001, σε συνεργασία με το ΚΙΣΕ, εντοίχισε στην καπναποθήκη της οδού Σαλαμίνος, σημείο απ΄ όπου ξεκίνησε η εκτόπιση και η εξόντωση των Εβραίων της Ξάνθηςμία αναμνηστική πλάκα στη μνήμη των Εβραίων που χάθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα.

Το ΚΙΣΕ πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου ότι η αναμνηστική αυτή πλάκα εξαφανίστηκε από το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί και απέστειλε την παρακάτω επιστολή στον Δήμαρχο της Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέπελη:  

«Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Πληροφορηθήκαμε ότι η αναθηματική πλάκα, στη μνήμη των Εβραίων της Ξάνθης, θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που είχε αναρτηθεί από τον Δήμο σας το 2001 στην καπναποθήκη επί της οδού Σαλαμίνος 1, έχει εξαφανιστεί.

Οι σχετικές φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί αναδεικνύουν τον παρελθόντα χρόνο αφαίρεσης της πλάκας, και προκαλούν απογοήτευση και ερωτηματικά.

Δεν γνωρίζουμε τον λόγο για τον οποίο εξαφανίστηκε η σήμανση από τον τόπο που ξεκίνησε η εκτόπιση και η εξόντωση των Εβραίων της Ξάνθης, απαλείφοντας έτσι ένα τμήμα της συλλογικής μνήμης από την πόλη σας.

Γνωρίζουμε, ωστόσο, τις από ετών αξιέπαινες ενέργειες του ΠΑΚΕΘΡΑ για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του τόπου –με την έκδοση βιβλίων για την εβραϊκή κοινότητα της Ξάνθης και τον ευπρεπισμό του εβραϊκού νεκροταφείου- όπως επίσης με ενδιαφέρον σημειώσαμε την ανοιχτή επιστολή του Γ.Γ. του CEMES κ. Νίκου Κοσμίδη, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μνήμης του 2020, με καίριες προτάσεις για την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών.

Σε αντίθεση με άλλες πόλεις της Θράκης και της Μακεδονίας όπου προπολεμικά υπήρχαν ανθούσες εβραϊκές κοινότητες, στην Ξάνθη - που απώλεσε το 99% του εβραϊκού πληθυσμού της- φαίνεται ότι οι Δημοτικές Αρχές δεν ενδιαφέρονται για τη διατήρηση και την ενσωμάτωση της ιστορικής μνήμης των Εβραίων της πόλης στην τοπική ιστορία και την κοινωνική συνείδηση.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για το θέμα της εξαφάνισης της μαρμάρινης πλάκας από την καπναποθήκη και να σημειώσετε, κ. Δήμαρχε, ότι από πλευράς μας είμαστε στη διάθεσή σας να συζητήσουμε την υλοποίηση δράσεων ανάδειξης της πολιτισμικής κληρονομιάς και του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Ξάνθης.

Με τιμή,

O Πρόεδρος ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ

Ο Γεν. Γραμματέας ΒΙΚΤΩΡ ΙΣ. ΕΛΙΕΖΕΡ»

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae