«Αντιμετωπίζοντας τον αντισημιτισμό μέσα από την εκπαίδευση», με αυτό το θέμα το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) διοργάνωσε, σε συνεργασία με την UNESCO, διαδικτυακό συνέδριο, στις 26 & 27.4.21, για εκπαιδευτικούς, φορείς χάραξης πολιτικής, εκπροσώπους εβραϊκών κοινοτήτων και κοινωνικούς φορείς.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν για την αξιοποίηση των εκδόσεων του OSCE / ODIHR και της UNESCO Addressing Anti-Semitism though Education. Guidelines for Policymakers (2018) και Addressing Anti-Semitism in Schools: Training Curricula (2020). Πρόκειται για δύο πολύτιμα και χρηστικά εργαλεία για τη δημιουργία αποτελεσματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά και την κατάρτιση των ίδιων των εκπαιδευτικών στον χειρισμό και την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού στην τάξη.

Οι θεωρίες συνωμοσίας, η παραπληροφόρηση και οι ψευδείς ειδήσεις –φαινόμενα που αναζωπυρώθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, διαδίδοντας παλιές και νέες συκοφαντίες εναντίον των Εβραίων- σήμαναν συναγερμό ως προς την επικινδυνότητα του αντισημιτισμού, και κατέδειξαν για μία ακόμη φορά τη σπουδαιότητα του ρόλου των εκπαιδευτικών και της παιδείας στη διαμόρφωση κριτικής σκέψης της νέας γενιάς.

Στο διαδικτυακό συνέδριο συμμετείχαν εκ μέρους του ΚΙΣΕ ο δρ. Λεόν Σαλτιέλ και εκ μέρους του ΕΜΕ η δρ. Αλεξάνδρα Πατρικού  και η δρ. Μαρία Βασιλικού.

Σχετικά με τις εκδόσεις διαβάστε περισσότερα στους παρακάτω συνδέσμους:

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ – ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ από τον ODIHR & την UNESCO

OSCE – ODIHR: ΧΡΗΣΙΜΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ