Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ καταδίκασε τα αντισημιτικά συνθήματα και το κάψιμο σημαιών του Ισραήλ σε σημερινές συγκεντρώσεις στη Γερμανία.

Σε άρθρο του, το οποίο φιλοξενείται στην εφημερίδα «Bild», ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ γράφει ότι «το γερμανικό Σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία των διαδηλώσεων, αλλά αυτοί που καίνε σημαίες με το αστέρι του Δαβίδ και φωνάζουν αντισημιτικά συνθήματα κάνουν κατάχρηση αυτού του δικαιώματος.

Επιπλέον, διαπράττουν εγκλήματα τα οποία θα πρέπει να διωχθούν. Τίποτα δεν δικαιολογεί το να απειλούνται Εβραίοι στη Γερμανία ή τις επιθέσεις σε συναγωγές σε γερμανικές πόλεις. Το μίσος κατά των Εβραίων - ανεξάρτητα από το ποιον προέρχεται - δεν θα γίνει ανεκτό», τόνισε ο Γερμανός πρόεδρος.

Οι σημερινές διαδηλώσεις διοργανώθηκαν με αφορμή την πρόσφατη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Γάζα μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ. Ισραηλινές σημαίες κάηκαν σε αρκετές γερμανικές πόλεις. Στο Γκελζενκίρχεν, οι διαδηλωτές φώναζαν αντισημιτικά συνθήματα.

Αρκετά ομοσπονδιακά κρατίδια έλαβαν πρόσθετα μέτρα προστασίας σε εβραϊκά κτίρια. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τόνισε επίσης στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke ότι «το κράτος πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια των συναγωγών χωρίς καμία επιφύλαξη». Πολλοί άλλοι πολιτικοί καταδίκασαν επίσης τα περιστατικά.

Με αφορμή τα γεγονότα στο Γκελζενκίρχεν, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Γερμανίας έκανε λόγο για «καθαρό αντισημιτισμό».

ΠΗΓΗ: LIBERAL, 13.5.2021