Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4081 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΤΟ EJC ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ PDF Εκτύπωση E-mail

(EJC, 28.6.2021): Το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συνέδριο (EJC) καλεί τις Αρχές της Πολωνίας να καταψηφίσουν το προτεινόμενο νομοσχέδιο με το οποίο γίνεται δυσκολότερο για τους Εβραίους της Πολωνίας να ανακτήσουν περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Ο Πρόεδρος του EJC Δρ. Μοσέ Κάντορ δήλωσε: «Αυτό το νομοσχέδιο είναι άδικο, προωθεί τις διακρίσεις και διαιωνίζει την αδικία σε βάρος των Εβραίων της Πολωνίας».  

«Επιτρέποντας την κλοπή των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στους κληρονόμους των Εβραίων που χάθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα επιτείνεται ακόμα περισσότερο το τραύμα του Ολοκαυτώματος». 

«Η Πολωνία θα πρέπει πραγματικά να αποστασιοποιηθεί απ΄ αυτή την περίοδο και να θεσπίσει δίκαιη νομοθεσία για την επιστροφή των περιουσιών στους κληρονόμους των θυμάτων του Ολοκαυτώματος που είναι και αυτοί Πολωνοί πολίτες και έχουν ζήσει με τους Πολωνούς για εκατοντάδες χρόνια συμβάλλοντας στην χώρα», δήλωσε ο Δρ. Κάντορ. 

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ακριβώς το αντίθετο από τη δίκαιη επιστροφή των περιουσιών και θέτει την Πολωνία ως τη μοναδική χώρα στην περιοχή που εξακολουθεί να αρνείται να αντιμετωπίσει το παρελθόν της με εντιμότητα και  ακεραιότητα».

Με το νομοσχέδιο θα υλοποιηθεί μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του 2015 σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υπάρχει χρονικό όριο μετά την παρέλευση του οποίου οι ενδιαφερόμενοι δεν θα μπορούν να προσβάλουν λανθασμένες διοικητικές αποφάσεις. Ο νόμος θέτει αυτό το διάστημα παραγραφής στα 30 χρόνια. Το 1989, πριν από 32 χρόνια, ξεκίνησε η δημοκρατική μετα-κομμουνιστική εποχή της Πολωνίας. Το νομοσχέδιο που καθορίζει την περίοδο παραγραφής στα αιτήματα για την επιστροφή περιουσιακών στοιχείων εγκρίθηκε από την Κάτω Βουλή της Πολωνίας, όμως δεν έχει ακόμα επικυρωθεί.

Το 2009 η Πολωνία υπέγραψε την Διακήρυξη του Τερεζίν για την απόδοση των περιουσιών από την εποχή του Ολοκαυτώματος και άλλα σχετικά θέματα, μία Διακήρυξη για την αντιμετώπιση της αδικίας που αντιμετωπίζουν τα θύματα του ναζιστικού διωγμού σχετικά με την επιστροφή των περιουσιών τους.

«Η Πολωνική Κυβέρνηση επίσημα υποσχέθηκε ότι θα αποζημίωνε για τις περιουσίες που εκλάπησαν από τους Εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, αλλά τώρα υπαναχώρησε», πρόσθεσε ο Δρ. Κάντορ.

«Ζητάμε από τους Πολωνούς που πρότειναν το νομοσχέδιο να το αποσύρουν και να το απορρίψουν, καθώς είναι ντροπιαστικό και ανήθικο». 

*Μετάφραση από άρθρο του EJC, 28.6.2021

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae