Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4220 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΕΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στο περιθώριο των εγκαινίων της παράλληλης έκθεσης της ελληνικής συμμετοχής στη 17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας στη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, πραγματοποίησε την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021, σειρά επισκέψεων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), στον χώρο ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος, καθώς και στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (DT&S). Τον Υπουργό συνόδευσαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς και ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης.

Μεταξύ των σταθμών της επίσκεψης ήταν και ο χώρος όπου θα ανεγερθεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιλύθηκαν σημαντικά πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα ώστε ο Εμπορικός Σταθμός Θεσσαλονίκης να μετατραπεί σε ένα σύμβολο μνήμης και σεβασμού της αξίας της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Η ανέγερση του Μουσείου στο συγκεκριμένο σημείο προκρίθηκε λόγω της ιστορικής του σημασίας, καθώς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αναχώρησαν από εκεί τα «τρένα του θανάτου».

«Το Μουσείο αποτελεί ένα έργο εμβληματικό, όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για όλη τη χώρα. Μια χώρα, και ένας λαός, που θέλει να προοδεύσει πρέπει να μπορεί να κοιτάει χωρίς φόβο το παρελθόν του και να χαράσσει νέα πορεία προς ένα φωτεινότερο μέλλον. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συνεχίσει να εργάζεται για την ολοκλήρωση αυτού του σπουδαίου έργου με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αγαστή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την τοπική κοινωνία» δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, σημείωσε: «Μετά από συστηματική δουλειά επιλύσαμε ένα χρονίζον θέμα δίδοντας τα απαραίτητα χωροταξικά και πολεοδομικά εργαλεία για να ξεκινήσουν οι εργασίες του Μουσείου Ολοκαυτώματος μέσα στο 2021. Πρόκειται για ένα έργο ιστορικής μνήμης, υψηλού συμβολισμού διεθνούς εμβέλειας, το οποίο θα συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Ολοκαυτώματος. Παράλληλα είναι και χρονικά θετικό το γεγονός ότι η έναρξη εργασιών θα συμπίπτει με την Ελληνική Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος».

Στην επίσκεψη ήταν παρών και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ.

*Απόσπασμα από άρθρο της ιστοσελίδας grtimes.gr, 1.7.2021

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae