Η Εσθερ Μπεζαράνο ήταν μια από τις τελευταίες επιζήσασες του Ολοκαυτώματος και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, πριν από λίγες μέρες, στο Αμβούργο της Γερμανίας.

Η ίδια ήταν μέλος της γυναικείας ορχήστρας του Άουσβιτς και πολέμησε τον ρατσισμό με μοναδικό της όπλο τη μουσική. Η Εσθερ δεν είχε εύκολα χρόνια, καθώς έζησε τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης, αφού πρώτα είχε θρηνήσει τον χαμό των δικών της.

Ηταν κόρη ενός Εβραίου τραγουδιστή, έζησε τα παιδικά της χρόνια ξέγνοιαστα στο Σαρελούις, όπου και γεννήθηκε το 1924. Από μικρή έδειξε την κλίση της στη μουσική και γρήγορα έμαθε να παίζει πιάνο.

Με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι γονείς και η αδελφή της στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου και βρήκαν τραγικό θάνατο. Εκείνη μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς, όπου ήταν υποχρεωμένη να εκτελεί βαριές χειρωνακτικές εργασίες. Ήταν ένα έφηβο κορίτσι που αγαπούσε τη μουσική και έτσι, εθελοντικά, ζήτησε να συμμετέχει στη γυναικεία ορχήστρα του στρατοπέδου. Οι μελωδίες του Μότσαρτ και του Μπετόβεν την κρατούσαν στη ζωή.

Πηγή: iefimerida.gr, 14.7.2021