Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 6487 επισκέπτες και 3 μέλη συνδεδεμένους

Log inΞΑΝΘΗ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Την πρόταση για την δημιουργία Μνημείου για τους Ξανθιώτες Εβραίους στην Πλατεία Ελευθερίας  έχει υποβάλλει στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης το ΠΑΚΕΘΡΑ και πρόκειται να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η πρόταση αποτελεί, ουσιαστικά, την εκπλήρωση από την πόλη της οφειλόμενης απόδοσης τιμής στη μνήμη των εκατοντάδων Εβραίων της Ξάνθης οι οποίοι εξοντώθηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από τη ναζιστική θηριωδία, αλλά η ιστορία τους παρέμενε στην αφάνεια.

Το μνημείο θα βλέπει προς τα σπίτια των παλιών Εβραίων της Ξάνθης.

Σύμφωνα με την πρόταση, το μνημείο θα “βλέπει” προς τη συνοικία των 12 Αποστόλων, καθώς εκεί διέμενε το μεγαλύτερο μέρος των Εβραίων, πριν την τραγική τους κατάληξη, ενώ στην οδό Χατζησταύρου βρισκόταν η συναγωγή και το κτίριο της Νεολαίας.

Είναι γεγονός ότι ο ΠΑΚΕΘΡΑ και η ιστορική έρευνα του αείμνηστου Θωμά Εξάρχου, είχαν αναδείξει το δράμα της εβραϊκής κοινότητας που είχε έντονη παρουσία στην ξανθιώτικη πολυπολιτισμική κοινωνία. Τα ιστορικά γεγονότα της συγκέντρωσης των 550 και πλέον μελών της κοινότητας στην Καπναποθήκη της οδού Σαλαμίνας και της αποστολής τους με τρένο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα τα ξημερώματα της 4ης Μαρτίου του 1943, παρέμεναν μέχρι πριν μερικά χρόνια, αφανή στην τοπική ιστορία.

ΠΗΓΗ: xanthi2.gr, 6.9.2021

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae