83 χρόνια έχουν περάσει από το αδυσώπητο πογκρόμ κατά των Εβραίων της Γερμανίας,  τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου 1938, που έμεινε στην ιστορία ως η «Νύχτα των Κρυστάλλων». Ημερομηνία σταθμός που σηματοδότησε το πρελούδιο του Ολοκαυτώματος και των ναζιστικών θηριωδιών, που οδήγησαν στη γενοκτονία 6 εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης.

267 κατεστραμμένες Συναγωγές, 7.500 εβραϊκά καταστήματα και σπίτια, 30.000 εκτοπισθέντες Εβραίοι ήταν ο τραγικός απολογισμός της βίας της 9ης Νοεμβρίου 1938. Πέρα όμως από αυτό, η «Νύχτα των Κρυστάλλων» κατέδειξε πώς το μίσος έγινε μένος, πώς η ιδεολογία έγινε έγκλημα, πώς η βία έγινε ανεκτή καθημερινότητα. Μετά τη «Νύχτα των Κρυστάλλων» οι Εβραίοι έγιναν άνθρωποι χωρίς δικαιώματα και αργότερα, στο  Άουσβιτς και στα άλλα κολαστήρια θανάτου, δεν ήταν καν άνθρωποι, είχαν γίνει αριθμοί.

Η τραγική αυτή επέτειος συμβολίζει τον αδιάκοπο αγώνα κατά της ρατσιστικής βίας, κατά του φανατισμού και του αντισημιτισμού, για να μην αναβιώσουν τα φαντάσματα του παρελθόντος. Ας αναλογισθούμε τις ευθύνες μας, ας επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο μας -ως Πολιτεία και ως πολίτες-  απέναντι στο μέλλον της ανθρωπότητας και στην κοινωνία που θέλουμε να κληροδοτήσουμε στη νέα γενιά.

Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2021

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος