Το Γιομ Αζικαρόν και το Γιομ Αατσμαούτ είναι δύο από τις συμβολικότερες ημέρες της σύγχρονης Εβραϊκής ιστορίας. Σήμερα, ημέρα πένθους (Γιομ Αζικαρόν), ο λαός του Ισραήλ θρηνεί  τους πεσόντες ήρωες των πολέμων για την ανεξαρτησία και την ασφάλεια του Κράτους του Ισραήλ, καθώς και τα θύματα τρομοκρατίας. Θρηνεί αυτούς που πλήρωσαν με την υπέρτατη αξία  της ζωής τους για να υπερασπιστούν το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας και το δικαίωμα ύπαρξης και αυτοδιάθεσης του Εβραϊκού λαού στη γη του Ισραήλ.

Αύριο, η χαρά θα διαδεχθεί τον πόνο στη γιορτή για την ανεξαρτησία του Κράτους του Ισραήλ (Γιομ Αατσμαούτ). Στην ιστορία των 74 χρόνων του, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει θαύματα προόδου σε όλους τους τομείς της επιστήμης, της υγείας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της Τέχνης και των Γραμμάτων, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της πρόνοιας. Εκεί όπου συναντώνται πολιτισμοί και θρησκείες, άνθρωποι που προέρχονται από τους 4 ορίζοντες του σύμπαντος –από την Ευρώπη και την Αφρική, από την Αμερική και την Ασία– εκεί όπου εγκαταστάθηκαν και ενσωματώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίων για να κτίσουν μαζί την εστία του Εβραϊκού λαού.    

Ο Ελληνικός Εβραϊσμός είχε τον δικό του αξιοσημείωτο ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ισραήλ, από τους πρώτους σκαπανείς (χαλουτσίμ) μέχρι τη σημερινή δραστήρια ελληνοεβραϊκής καταγωγής  κοινότητα στο Ισραήλ που διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με την Ελλάδα διατηρώντας ήθη και έθιμα, μουσικές και γεύσεις, ιστορία και τέχνη, γλώσσα και λαογραφία των Ελλήνων Εβραίων.

Το ΚΙΣΕ και οι Έλληνες Εβραίοι ευχόμαστε στον λαό και στο Κράτος του Ισραήλ ειρήνη, ευημερία και ευόδωση των προσπαθειών του για νέα επιτεύγματα στο δρόμο της προόδου.

Αθήνα, 4 Μαΐου 2022

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος