Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5235 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΘ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΜΑΡΤΥΡΙΩΝ ΕΠΙΖΗΣΑΝΤΩΝ TOY ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ YALE PDF Εκτύπωση E-mail

Ανοιχτή πρόσβαση στην ηλεκτρονική βάση του Αρχείου Προφορικών Μαρτυριών Fortunoff του Πανεπιστημίου του Yale απέκτησε η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα οπτικοακουστικά αρχεία ιστορίας στον κόσμο. Η παρουσίαση της βάσης του Οπτικοακουστικού Ιστορικού Αρχείου θα πραγματοποιείται την Τετάρτη 4 Μάϊου 2022 και ώρα 12.00, στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.

Η παρουσίαση του Οπτικοακουστικού Ιστορικού Αρχείου θα γίνει από τον Διευθυντή του Αρχείου Fortunoff, κ. Stephen Naron, από τον Επίκ. Καθηγητή της Έδρας Εβραϊκών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, κ. Γεώργιο Αντωνίου, και από τη βιβλιοθηκονόμο του Γραφείου Προσκτήσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ κα Ξένια Αγορογιάννη, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, Καθηγητής κ. Αιμίλιος Μαυρουδής, και η Προϊσταμένη Διεύθυνσης της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, κα Αγγελική Χατζηγεωργίου.

Το σημαντικό Αρχείο δημιουργήθηκε το 1981. Έκτοτε, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και άλλους φορείς, κατάφερε να συγκεντρώσει και να καταγράψει σε οπτικοακουστική μορφή, περίπου 4.400 μαρτυρίες επιζησάντων του Ολοκαυτώματος, με βιντεοσκοπήμενο υλικό άνω των 12.000 ωρών. Το αρχείο είναι πλήρως ψηφιοποιημένο και αποτελεί μια ανοιχτή διαδικτυακή πρωτογενή πηγή προφορικών μαρτυριών για τις ανθρωπιστικές και τις κοινωνικές επιστήμες.

Η δυνατότητα πρόσβασης του ΑΠΘ στο συγκεκριμένο Αρχείο είναι δωρεάν, κατόπιν συμφωνίας με το Αρχείο Fortunoff. Αποτελεί ένα ζωντανό και ουσιαστικό τμήμα της ηλεκτρονικής συλλογής της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του ΑΠΘ και, επίσης, αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης ιστορίας της Θεσσαλονίκης, καθώς περιέχει σημαντικό αριθμό (περίπου 100) μαρτυριών Ελλήνων Εβραίων.

Περισσότερες πληροφορίες για το Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών του Πανεπιστημίου Yale στους συνδέσμους: https://fortunoff.library.yale.edu/ και https://www.lib.auth.gr/el/yale-fortunoff

ΠΗΓΗ: www.voria.gr, 3.5.2022

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae