Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4324 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΙΠΟΥΡ PDF Εκτύπωση E-mail

Φέτος ο εορτασμός του Κιπούρ, που αποτελεί κάθε χρόνο το κορυφαίο θρησκευτικό γεγονός για την Κοινότητα, συνδυάστηκε με εκδήλωση προς τιμήν τριών επιφανών προσωπικοτήτων που γεννήθηκαν στα Γιάννενα και μεταπολεμικά εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Το γεγονός αυτό προσέλκυσε πολλούς επισκέπτες από την Αθήνα και άλλες Κοινότητες της Ελλάδας, ενώ είχαμε τη χαρά, όπως πάντα τα τελευταία χρόνια, να φιλοξενήσουμε τουρίστες με γιαννιώτικες ρίζες από το Ισραήλ και την Αμερική. Στις 27.9.09, Κυριακή το πρωί, τα μέλη της Κοινότητας μετέβησαν στο νεκροταφείο, όπου ο κ. Χαΐμ Ισχακής τέλεσε μνημόσυνα για τους συγγενείς των παρευρισκομένων. Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στο ειδικό μνημείο-κενοτάφιο που βρίσκεται στο νεκροταφείο και ακολούθησε το Καντίς. Κατόπιν οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν στη Συναγωγή για να ετοιμάσουν τις καντήλες με λάδι, να τις στολίσουν με λουλούδια και να τις κρεμάσουν στον ειδικό χώρο μπροστά από το Εχάλ, όπως επιτάσσει το πατροπαράδοτο ρωμανιώτικο έθιμο.
Το ίδιο βράδυ, η ιστορική Συναγωγή των Ιωαννίνων, στο Κάστρο,  γέμισε με κόσμο. Οι παρευρισκόμενοι συγκινήθηκαν στο άκουσμα του καλ-νιδρέ και των ύμνων συγγνώμης που απέδωσαν με τη γιαννιώτικη μελωδία οι κ. Χ. Ισχακής και Σαμουήλ Κοέν, με τη συνδρομή του κ. Μάρκου Μπαττίνου.
Στην πρωινή λειτουργία της Δευτέρας κλήθηκαν στο Σέφερ οι περισσότεροι άνδρες και το κοινό παρέμεινε ως το μεσημέρι παρακολουθώντας με ενδιαφέρον το ειδικό τελετουργικό.
Το απόγευμα της Δευτέρας πλήθος κόσμου συμμετείχε στη λειτουργία. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να κατανοήσουν το νόημα των προσευχών χρησιμοποιώντας τα ελληνικά προσευχολόγια. Πριν την έναρξη της Νεϊλά, ο κ. Ισχακής εξήγησε με απλά λόγια το νόημα της γιορτής του Κιπούρ που ολοκληρώνεται με τη σαφή διακήρυξη πίστης στο Μονοθεϊσμό και το σάλπισα του σοφάρ, του οποίου ο δυνατός ήχος προκάλεσε συγκίνηση. Η λειτουργία τελείωσε με το σάλπισμα της Τερουά Γκεντολά από τους κ. Χ. Ισχακή και Ααρών Αβδελά από το Βόλο, μαζί με τον ιερουργό της Κοινότητας κ. Σαμουήλ Κοέν, οι οποίοι δέχθηκαν τα συγχαρητήρια του κοινού για τη λειτουργία.
Στη συνέχεια η Κοινότητα παρέθεσε δείπνο για το «κόψιμο» της νηστείας. Μεταξύ των 150 παρευρισκομένων, ήταν καλεσμένοι και αρκετοί σημαίνοντες πολίτες των Ιωαννίνων που έχουν επανειλημμένα εκφράσει και συνεχίζουν να εκφράζουν έμπρακτα τη φιλία και συμπαράστασή τους στα εβραϊκά ζητήματα.
Οι επισκέπτες που παρακολούθησαν τον εορτασμό του Κιπούρ αυτή τη χρονιά στα Γιάννενα έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και εξέφρασαν την επιθυμία να ξαναζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία.
Η Ι.Κ. Ιωαννίνων επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά όλους τους επισκέπτες που τίμησαν με την παρουσία τους την Κοινότητα καθώς και τον κ. Χ. Ισχακή.

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae