Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3841 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log inΑΦΙΕΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΜΠΕΡ ΚΟΕΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ PDF Εκτύπωση E-mail
Από 10 έως 16 Μαΐου 2010 ο Δήμος Κέρκυρας διοργάνωσε σειρά πολιτισμικών κι επιστημονικών εκδηλώσεων τιμώντας τον Αλμπέρ Κοέν, τον Εβραίο γαλλόφωνο Κερκυραίο συγγραφέα που έκανε τη γενέτειρά του γνωστή μέσα από το λογοτεχνικό του έργο. Οι εκδηλώσεις, που έγιναν με τη συνεργασία του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Ιδρύματος «Μνήμη Αλμπέρ Κοέν» της Γενεύης, υλοποιήθηκαν με την καθοριστική συμβολή της Οργανωτικής Επιτροπής με επικεφαλής τον ιατρό κ. Σπύρο Γιούργα.
Το Κ.Ι.Σ.Ε. και η Ι.Κ. Κέρκυρας ήταν μεταξύ των χορηγών των εκδηλώσεων.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο στην «Καθημερινή» (5.6.2010), της ιστορικού και μεταφράστριας έργων του Α. Κοέν, κας Οντέτ Βαρών-Βασάρ, η οποία συμμετείχε στην Οργανωτική Επιτροπή αλλά και με δύο εισηγήσεις της στο Συνέδριο: «Αν και ο Κοέν έζησε μόνο μέχρι 5 ετών στο νησί κι επέστρεψε μόνο μία φορά στα 13 του χρόνια, η Κέρκυρα κατέχει εξέχουσα θέση στο έργο του ως ‘χαμένος παράδεισος’ παιδικής ηλικίας. Η εβραϊκή της συνοικία, η Οβριακή, στην καρδιά της οποίας γεννήθηκε, ζωντανεύει μέσα από τις σελίδες του Κοέν με τρόπο μοναδικό και οι πέντε Γενναίοι του έκαναν το γύρο του κόσμου μέσα από τις μεταφράσεις του ως χαρακτηριστικές φιγούρες Λεβαντίνων Εβραίων στις αρχές του 20ού αιώνα».
 
Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Μνήμες και Πραγματικότητα της Εβραϊκής Συνοικίας της Κέρκυρας», προβολή της κινηματογραφικής ταινίας «Ο καρφοχάφτης», συναυλία, θεατρικό αναλόγιο από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας και περιήγηση στην εβραϊκή συνοικία. Το αφιέρωμα κορυφώθηκε με διήμερο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Επιστροφή στις ρίζες», με τη συμμετοχή διακεκριμένων εισηγητών από τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, το Ισραήλ και την Ελλάδα, οι οποίοι ανέπτυξαν τόσο το πολύπλευρο λογοτεχνικό έργο του Κοέν όσο και το έργο του ως νομικού στον Διεθνή Οργανισμό για τους Πρόσφυγες. Την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτησαν ο δήμαρχος της Κέρκυρας κ. Σωτήρης Μικάλεφ, εκ μέρους του Κ.Ι.Σ.Ε. ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μώρις Μαγρίζος, κ.ά. φορείς. Μετά τη λήξη του συνεδρίου, η Χορωδία της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης έδωσε συναυλία με σεφαραδίτικα κυρίως τραγούδια, με τη συμμετοχή της σοπράνο Λουίζας Κονέ.
Σημαντική αλλά και συγκινητική ήταν η παρουσία στις εκδηλώσεις της Μύριαμ Σαμπινύ-Κοέν, κόρης του Αλμπέρ Κοέν, η οποία τιμήθηκε από το δήμαρχο.  

Στη φωτογραφία: Η κόρη του Α. Κοέν με τον δήμαρχο Κέρκυρας κ. Σ. Μικάλεφ (δεξιά), τον πρόεδρο του Ιδρύματος Α. Κοέν της Γενεύης κ. Μαξ Μαμού (αριστερά) και το κ. Σπ. Γιούργα.
Η αφιερωματική εβδομάδα ολοκληρώθηκε την Κυριακή 16.5.10, με δέηση στη Συναγωγή της Κέρκυρας, από τον Ραββίνο κ. Ισ. Μιζάν και την τελετή αποκαλυπτηρίων αναμνηστικής πλάκας στο σπίτι του Αλμπέρ Κοέν (φωτογραφίες).

Η ΖΩΗ και το ΕΡΓΟ του ΑΛΜΠΕΡ ΚΟΕΝ - ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

Ο ΑΛΜΠΕΡ ΚΟΕΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ : Εκδόσεις - Μελέτες για το έργου του
 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae