Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4509 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ "ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ" ΣΕ ΑΟΥΣΒΙΤΣ & ΜΠΙΡΚΕΝΑΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Δελτίο Τύπου του Δήμου Θεσσαλονίκης, 11.4.2013Την Τρίτη 9 Απριλίου 2013 ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη αποστολής της πόλης της Θεσσαλονίκης στα στρατόπεδα του Άουσβιτς και Μπίρκεναου, στο πλαίσιο της 25ης «Πορείας των Ζώντων» στη μνήμη των θυμάτων του ναζισμού που πραγματοποιείται ετησίως με τη συμμετοχή αποστολών από ολόκληρο τον κόσμο. Είναι η πρώτη φορά που η πόλη της Θεσσαλονίκης συμμετείχε στην Πορεία και τα μέλη της αποστολής ήταν επίσημοι προσκεκλημένοι του οργανισμού “March of the Living”.  Στην αποστολή συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (Α.Π.Θ.) και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα από πλευράς Δήμου συμμετείχαν ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι (εκπρόσωποι μείζονος αντιπολίτευσης) Κωνσταντίνος Καζαντζίδης και Λεμονιά Κολοβού,   ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» (εκπρόσωπος ελάσσονος αντιπολίτευσης) Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, η δημοτική σύμβουλος Σοφία Ασλανίδου, ο Πρόεδρος 1ης Δημοτικής Κοινότητας και Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων μνήμης Πέτρος Δημητρακόπουλος, και η κοινοτική σύμβουλος, μέλος της οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων μνήμης, Ελένη Χοντολίδου.  Από την πλευρά του ΑΠΘ, παραβρέθηκαν ο Πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος και ο Αντιπρύτανης Ιωάννης Παντής.  Την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης (Ι.Κ.Θ.) εκπροσώπησαν ο Λάζαρος Σεφιχά, αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, η Χάνα Πίντο, ελεγκτής του Διοικητικού Συμβουλίου και η Βεατρίκη Περαχιά, μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Ι.Κ.Θ.  Το τριήμερο κάλυψε συνεργείο της δημοτικής τηλεόρασης TV100.

Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης, η αποστολή επισκέφθηκε τα  στρατόπεδα Άουσβιτς και Μπίρκεναου, και στη συνέχεια, συμμετείχε επίσημα στη συμβολική «Πορεία των Ζώντων» από το ένα στρατόπεδο στο άλλο.   Στην πορεία, της οποίας ηγήθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ως τιμώμενο πρόσωπο, συμμετείχαν 12.000 άτομα από την Αυστραλία, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ, την Ελβετία, τον Παναμά και το Βέλγιο, καθώς και νέοι από όλη την Ελλάδα.  Στο τέλος της πορείας πραγματοποιήθηκε τελετή μνήμης προς τα θύματα του Ναζισμού κατά τη διάρκεια της οποίας ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης άναψε την πρώτη από τις έξι δάδες στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων θυμάτων.  Η πρώτη δάδα ήταν αφιερωμένη στους «Δίκαιους των Εθνών» και σε όλους όσους βοήθησαν στη διάσωση των Εβραίων κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Στο τέλος της διήμερης επίσκεψης, η αποστολή επισκέφθηκε το Γκέτο της Κρακοβίας, την Εβραϊκή συνοικία και το εργοστάσιο του Σίντλερ. 

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε: «Αποτίουμε φόρο τιμής στις χιλιάδες των θυμάτων της Θεσσαλονίκης που θανατώθηκαν από τους ναζί. Δεν ξεχνάμε ότι ο μοναδικός χαρακτήρας της Θεσσαλονίκης διαμορφώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα μέλη της Εβραϊκής της κοινότητας, τα θύματα αυτού του Ολοκαυτώματος και τους προγόνους τους. Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ήταν ξεχωριστή για την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό και τον κοινωνικό ακτιβισμό της και δέχτηκε ένα τεράστιο πλήγμα από το Ολοκαύτωμα.  Η πόλη της Θεσσαλονίκης τίμησε για μία ακόμη φορά τους Εβραίους πολίτες της. Ποτέ Ξανά.»

Η επίσκεψη στην Κρακοβία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ενεργειών που έχει αναλάβει ο Δήμος Θεσσαλονίκης τα δύο τελευταία χρόνια τιμώντας το Εβραϊκό παρελθόν της πόλης. Οι εκδηλώσεις αυτές ξεκίνησαν με την απονομή τιμητικών αναμνηστικών και διπλωμάτων στους επιζώντες των στρατοπέδωνn στο Δημοτικό Συμβούλιο (2011), και συνεχίστηκαν με την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων της Ελλάδας (2012), καθώς και τις διήμερες εκδηλώσεις με τίτλο «Ποτέ ξανά. Θεσσαλονίκη-Άουσβιτς. 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού» (Μάρτιος 2013). 

Δείτε εδώ το σχετικό link από την ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae