Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4974 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΟΛΟΥ - ΕΙΔΗΣΕΙΣΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΧΑΝΟΥΚΑ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ PDF Εκτύπωση E-mail

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 γιορτάστηκε το Χανουκά με λειτουργία στη Συναγωγή του Βόλου και κατόπιν με το άναμμα του πρώτου κεριού στο Κοινοτικό Κέντρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας.

Ο θρησκευτικός λειτουργός κ. Μάκης Μωυσής μίλησε για τη σημασία της γιορτής, διαβάστηκαν οι σχετικές προσευχές και ακούστηκαν τα χαρούμενα τραγούδια του Χανουκά.

Τα παιδιά άναψαν τη χανουκιγιά και η Κοινότητα, σύμφωνα με το έθιμο, τους προσέφερε δώρα. Επίσης, η Ι.Κ. Βόλου προσέφερε δώρα και στα ‘μεγάλα παιδιά’, τους ενήλικες, μετά από κλήρωση. Τα δώρα που προσφέρθηκαν τα προμηθεύτηκε η Κοινότητα από καταστήματα μελών της.

Ακολούθησε το Σέδερ, προσφορά της Ι.Κ. Βόλου, σε εορταστική και χαρούμενη ατμόσφαιρα. Στο Σέδερ παραβρέθηκαν, εκτός των μελών μας, και οικογένειες Ισραηλινών που κατοικούν στο Βόλο. Το φως του Χανουκά και οι παραδοσιακοί λουκουμάδες έδωσαν χαρά και γλύκα στη γιορτή μας και ευχηθήκαμε όλοι και του χρόνου με υγεία.

 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ι.Κ. ΒΟΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022 στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας στο Βόλο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Σωκράτη Σαβελίδη και της Προϊσταμένης Εκπαιδευτικών θεμάτων, κ. Ρηγούς  Φασουράκη, με τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών και τον Γενικό Γραμματέα κ. Βίκτωρ  Φιλοσώφ.  Συζητήθηκαν διεξοδικά, μέσα σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, τρόποι διατήρησης και καλλιέργειας της ατομικής, συλλογικής και ιστορικής μνήμης του Ολοκαυτώματος μέσα από βιωματικές δράσεις και εκδηλώσεις στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής κοινότητας, οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει από το παρελθόν και στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία. Αυτές οι δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό ενώ θα σχεδιαστούν και νέες με τον ίδιο στόχο, που δεν είναι άλλος από τη διάδοση της εκπαίδευσης, της παιδείας, του ανθρωπισμού, της ισότητας, του σεβασμού των ανθρώπινων αξιών  και της αδελφοσύνης μεταξύ των ανθρώπων. Για την επίτευξή αυτού του στόχου, θα αξιοποιηθούν προγράμματα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στα σχολεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας αλλά και θα πραγματοποιηθούν  μαθητικές επισκέψεις σε τόπους μνήμης. Επίσης, θα επιχειρηθεί η θέσπιση επίσημης μαθητικής εκδήλωσης τιμής και μνήμης του Ολοκαυτώματος  των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αποτέλεσε κοινή θέση όλων των παρευρισκόμενων ότι  σε μία σύγχρονη κοινωνία, οι μαθητές εκτός από το να είναι γνώστες, ευαισθητοποιημένοι στις αρχές και ανθρώπινες αξίες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να  αποτελέσουν πρεσβευτές αυτών των αξιών στον περίγυρό τους.

Για την υλοποίηση αυτών των δράσεων, πρέπει να επισημανθεί ότι θα προηγηθούν αντίστοιχα  αιτήματα χορήγησης  έγκρισης από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως άλλωστε είχε γίνει και είχε χορηγηθεί σε όλες τις προηγηθείσες δράσεις συνεργασίας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Μαγνησίας και της Ισραηλιτικής κοινότητας Βόλου με τους ίδιους ανθρωπιστικούς στόχους.

Πηγή: E-thessia.gr, 29.7.2022

 
ΑΠΟΝΟΜΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΑΠΌ ΤΗΝ Ι.Κ. ΒΟΛΟΥ & ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΩΡΗΤΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Εύσημα στην αριστεία και την προσφορά η εκδήλωση, που διοργάνωσαν στις 4.10.2021 για δέκατη τρίτη χρονιά η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Περίσσεψε η συγκίνηση στην τελετή απονομής υποτροφιών σε τρεις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ ανακηρύχθηκαν μεγάλοι δωρητές της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου οι Βίκτωρ και Ανι Πολίτη.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα στην αίθουσα Ergon Showground στον πολυχώρο Τσαλαπάτα, με τους παριστάμενους να επιβραβεύουν με το θερμό τους χειροκρότημα τους τιμηθέντες και τους διοργανωτές.

Αναφερόμενος στη σημασία των δύο εκδηλώσεων, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών σημείωσε ότι «επιβραβεύουμε για δέκατη τρίτη χρονιά το ήθος, την επίδοση και κυρίως επιβραβεύουμε τις προσπάθειες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που προσφέρει πολιτισμό, γνώση. Οι φοιτητές, τα νιάτα ομορφαίνουν την πόλη, δίνουν ζωή. Το Πανεπιστήμιο προσφέρει πολλά στην πόλη μας».

Περισσότερα...
 
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2022 ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ PDF Εκτύπωση E-mail

Σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης και με τη δέουσα επισημότητα, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων λόγω της πανδημίας, τιμήθηκε στις 6.2.2022 η Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Στην εκδήλωση, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, κυριάρχησε το μήνυμα της ειρηνικής συμβίωσης των λαών.

Περίσσεψε η συγκίνηση στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε το πρωί στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στον Βόλο, με τον ραβίνο Λάρισας Ηλία Σαμπετάϊ, να υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον. Μετά την τέλεση του μνημόσυνου, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους τοπικών φορέων.

«Παρών» στην εκδήλωση ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος έκανε λόγο για «ημέρα μνήμης και ευθύνης» με δήλωσή του. «Μνήμη γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τα εκατομμύρια θύματα του Ολοκαυτώματος, αλλά και ευθύνης γιατί ο καθένας από το δικό του μετερίζι, πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί, για να μην προκύψει ποτέ και πάλι οποιαδήποτε προϋπόθεση να επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα», υπογράμμισε.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ι.Κ. ΒΟΛΟΥ ΜΑΡΣΕΛ ΣΟΛΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 16.5.2021 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θεσσαλία» συνέντευξη του Προέδρου  της Ι.Κ. Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών στη δημοσιογράφο Μαίρη Τσακνάκη Γαβαλά.

Στη συνέντευξη ο κ. Σολομών μίλησε για την καταγωγή του και την ιστορία της οικογένειάς του, για τον αντισημιτισμό και τα προσωπικά του βιώματα, για το κλίμα αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης μεταξύ της εβραϊκής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας του Βόλου, για την προσωπική του φιλία και τις άριστες σχέσεις με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος, καθώς και για  τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο κ. Σολομών ολοκλήρωσε τη συνέντευξη στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα στο οποίο αναφέρει: «…Κλείνω, στέλνοντας ένα απλό, αλλά πολύ δυνατό μήνυμα σε όσους θέλουν να το ακούσουν και να σκεφτούν λίγο την αξία του: Νιώστε και διακινείστε την αγάπη και την αλληλεγγύη, προς όλους τους ανθρώπους, χωρίς διαχωρισμούς. Γεφυρώστε τις διαφορές που σας χωρίζουν με τους συνανθρώπους σας ...και τέλος, απορρίψτε κάθε δίαυλο επικοινωνίας με όσους διακινούν το μίσος και τη μισαλλοδοξία. Μην αδιαφορείτε για όσα δυσάρεστα συμβαίνουν στους γύρω σας, γιατί η αδιαφορία ισοδυναμεί με συνενοχή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae