Από τις 27 έως τις 29 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο η Συνεδρίαση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου (WJC), κατά την οποία συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν τη διασπορά, την απειλή του Ιράν και την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού. Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι εβραϊκών Κοινοτήτων και Οργανισμών απ΄ όλο τον κόσμο, καθώς και ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ και αντιπρόεδρος του WJC κ. Δαυίδ Σαλτιέλ.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου έγινε στις 28.10.2019 ειδική εκδήλωση προς τιμήν της Καγκελαρίου της Γερμανίας κας Άνγκελα Μέρκελ στην οποία ο πρόεδρος του WJC Ρόναλντ Λόντερ απένειμε το Βραβείο Θεόδωρος Χέρτζλ 2019 του WJC, με το οποίο αναγνωρίζεται η σημαντική προσφορά προσωπικοτήτων στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και περισσότερο ανεκτικού κόσμου για τον εβραϊκό λαό. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Εβραϊκής Κοινότητας του Μονάχου και συνδιοργανώθηκε από την πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας του Μονάχου και Άνω Βαυαρίας & Επιτρόπου του WJC για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος κα Σαρλότ Νομπλόχ.
|
Περισσότερα...
|
|
Η πρώτη σύνοδος του IHRA στα πλαίσια της προεδρίας του Λουξεμβούργου έλαβε χώρα από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου 2019 στο Mondorf-les-Bains, μια μικρή λουτρόπολη κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η πόλη επιλέχτηκε γιατί αμέσως μετά τον πόλεμο εκεί ήταν κρατούμενοι για μερικούς μήνες όλα τα ανώτερα στελέχη της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια της προανάκρισής τους πριν από τη δίκη της Νυρεμβέργης. Κατά τη διάρκεια της συνόδου, έγιναν τα αποκαλυπτήρια μιας πλάκας που παρέχει περισσότερα στοιχεία για αυτή την περίοδο.
Η σύνοδος του IHRA δεν είχε τη συνηθισμένη δομή αλλά επικεντρώθηκε κυρίως στη συζήτηση διάφορων πρότζεκτ και τον στρατηγικό σχεδιασμό.
Στη σύνοδο το ΚΙΣΕ εκπροσωπήθηκε από τον κ. Λεόν Σαλτιέλ, ο οποίος συμμετείχε σε όλες τις συνεδρίες και στις εργασίες. Το επίκεντρο του IHRA για το διάστημα 2018-2022 είναι η διασφάλιση της ιστορικής αλήθειας του Ολοκαυτώματος και η αντιμετώπιση της διαστρέβλωσης. Στα πλαίσια αυτά, έγιναν συζητήσεις για το πως ο IHRA μπορεί να αντιδρά σε αντισημιτικές επιθέσεις και φαινόμενα άρνησης του Ολοκαυτώματος και αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια ομάδα «γρήγορης αντίδρασης».
|
Περισσότερα...
|
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Bar-Ilan στο Ισραήλ αναπτύσσουν εφαρμογή που θα περιέχει πληροφορίες για τις εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας που καταστράφηκαν κατά το Ολοκαύτωμα. Οι εκατοντάδες Ισραηλινοί που επισκέπτονται την Ελλάδα σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα μέσω της εφαρμογής που θα είναι στα εβραϊκά να μάθουν ιστορικά στοιχεία για την εβραϊκή παρουσία στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κέρκυρα, και για άλλες πόλεις. Η εφαρμογή θα παρέχει επίσης στους χρήστες τη δυνατότητα να ακούσουν μαρτυρίες 62 Ελλήνων επιζώντων του Ολοκαυτώματος.
Επικεφαλής της πρωτοβουλίας αυτής είναι ο Ελληνικής καταγωγής καθηγητής Σμουέλ Ραφαέλ, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι υποχρέωσή μας» να καταγράψουμε αυτές τις μαρτυρίες, διότι καθώς τα χρόνια περνούν οι επιζώντες λιγοστεύουν και οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη τους.
|
Περισσότερα...
|
|
|
|
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>
|
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL |