Στην πανηγυρική συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών της 21ης Δεκεμβρίου 2021 ανακοινώθηκε ότι η Ολομέλεια της Ακαδημίας ψήφισε ομόφωνα να απονεμηθεί στον Δρα Ραφαήλ Μωυσή το άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως βραβείο, σε αναγνώριση της προσφοράς του στη διαμόρφωση και εφαρμογή της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής, στην εφαρμογή επιχειρηματικών καινοτομιών, σε εκπαιδευτικές, ερευνητικές και φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και την εν γένει συμβολή του στην ενεργειακή και οικονομική αναβάθμιση της Ελλάδας.
Στοιχεία από Δελτίο Τύπου Ακαδημίας Αθηνών, 21.12.2021 (σελ. 20) |
|
Το Διεθνές Μπενέ Μπερίτ επέλεξε τον Πρόεδρο του Μπενέ Μπερίτ Αθήνας κ. Βίκτωρα Μπατή (μαζί με άλλα 22 άτομα παγκοσμίως) για το βραβείο «B'nai B'rith International President's Award 2021».
Το διάσημο αυτό βραβείο θεσπίστηκε πριν από τρία χρόνια και απονέμεται ετησίως σε άτομα που προσφέρουν εθελοντικό έργο όχι για αναγνώριση, προσοχή ή προσωπικό όφελος, αλλά για το καλό του Εβραϊσμού και που προάγουν τις αρχές και τις αξίες του Μπενέ Μπερίτ.
Η διαδικτυακή εκδήλωση για την τιμητική αυτή διάκριση στο πρόσωπο του κ. Βίκτωρα Μπατή πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Ζoom την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 κατά τη διάρκεια του B’nai B’rith Leadership Forum. |
Στις 12.12.2021, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής» το παρακάτω άρθρο με τίτλο «Τα Εβραϊκά αρχεία είναι “ελεύθερα” να επιστρέψουν στον τόπο τους» του Aναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
«Άνοιξη του 1943, Θεσσαλονίκη. Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής μαζί με τους 60.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης, που προόριζαν για τα κρεματόρια, φορτώνουν στα τρένα και όλα όσα οι πρόγονοί τους είχαν δημιουργήσει στη μητρόπολη του Σεφαραδισμού, καθώς και αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων απ’ όλη την Ελλάδα. Δύο χρόνια αργότερα, άνδρες του αποσπάσματος του σοβιετικού στρατού εντοπίζουν στα βαγόνια ενός εγκαταλειμμένου τρένου στο Βερολίνο, χιλιάδες φακέλους και κιβώτια γεμάτα με έγγραφα, τα οποία μεταφέρουν προς φύλαξη στη Μόσχα.
Τα χρόνια έτρεξαν βασανιστικά, οι μνήμες όμως δεν ξεχάστηκαν.
|
Περισσότερα...
|
Η Ακαδημία Αθηνών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την εκλογή, ως αντεπιστέλλον μέλος της, του ομοθρήσκου Σαντί Ματαλών:
«Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 11ης Νοεμβρίου 2021, εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της, στην Τάξη των Θετικών Επιστημών, από επιστήμονες του εξωτερικού στον κλάδο της «Φυσιολογίας», τον διακεκριμένο Καθηγητή Αναισθησιολογίας και Αντιπρόεδρο Έρευνας στο Τμήμα Αναισθησιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ των ΗΠΑ και Διευθυντή του Τομέα Μοριακής και Μεταφραστικής Βιοϊατρικής του ίδιου Τμήματος, κύριο Σαντί Ματαλών.
|
Περισσότερα...
|
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 22.12.2021, του Σταύρου Τζίμα
Σκυμμένος επί πέντε ημέρες, το 2010, πάνω από ένα τραπέζι, ο Πολ Χάγουελ μελετούσε έγγραφα, στη βιβλιοθήκη του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στη Μόσχα. Ο αρχειοθέτης τού έφερνε από το υπόγειο κούτες και φακέλους κι εκείνος ανέσυρε χαρτιά τα οποία διάβαζε και αξιολογούσε. Εβραίος της Θεσσαλονίκης, ο Χάγουελ είχε σταλεί από το ελληνικό ΥΠΕΞ, ως ειδήμων, να μελετήσει το περιεχόμενο των κλεμμένων (1943) από τους Γερμανούς αρχείων της Ισραηλιτικής Κοινότητας, ώστε να αποκτήσει η Αθήνα, που διεκδικούσε την επιστροφή τους, μια εικόνα για το περιεχόμενό τους.
Τι περιέχουν, λοιπόν, τα πολυσυζητημένα αυτά αρχεία για την επιστροφή των οποίων η ελληνική πλευρά έχει αποδυθεί από τη δεκαετία του ’90, οπότε έγινε γνωστή η μεταπολεμική «κρύπτη» τους, σε ατέρμονη διαπραγμάτευση με τη Μόσχα, η οποία ελπίζεται ότι θα ευοδωθεί μετά και την επίσημη διαβεβαίωση του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Σότσι;
|
Περισσότερα...
|
|
|
|
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>
|
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL |