Με την ύψιστη τιμή και τον ειλικρινέστερο σεβασμό, η Ακαδημία Αθηνών στις 19.12.2024 θα απονείμει στον κ. Δαυίδ Ναχμία την ανώτατη διάκριση της Δεύτερης Τάξης των Γραμμάτων και των Τεχνών, αναγνωρίζοντας την εξέχουσα και μακροχρόνια συμβολή του στον χώρο της τέχνης και του πνεύματος.
Το πολυσχιδές έργο του, αποτυπωμένο μέσα από εκατοντάδες δημοσιογραφικές εκπομπές στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, παράλληλα την υποδειγματική προώθηση του ελαφρού τραγουδιού της πρώτης περιόδου του εικοστού αιώνα, συνιστά εξαιρετική συμβολή στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Με βαθιά αισθητική ευαισθησία και υψηλή καλλιτεχνική αντίληψη, το έργο αυτό διασώζει και εμπλουτίζει την πνευματική μνήμη ενός ιστορικού και καλλιτεχνικού κεφαλαίου.
Το έργο του κ. Ναχμία υπερβαίνει τα στενά όρια της καλλιτεχνικής παραγωγής, λειτουργεί ως πρότυπο πνευματικής αναζήτησης και πολιτισμικής διαφώτισης. Αντιπροσωπεύει έναν φάρο πολιτιστικής συνέχειας, συνεισφέροντας στην εθνική αυτογνωσία και την αισθητική ανύψωση της κοινωνίας.
Η Ακαδημία Αθηνών, αναγνωρίζοντας την αδιάλειπτη και υψηλής ποιότητας συμβολή του, απονέμει στον κ. Ναχμία την παρούσα διάκριση, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και επισφράγιση της προσφοράς του στον πολιτισμό και την τέχνη.
*Στοιχεία από facebook Νίνας Ναχμία, 19.11.2024
Δυναμική ήταν η ελληνική συμμετοχή στο 29ο Διεθνές Συνέδριο για την Πολιτιστική Κληρονομιά και τις Νέες Τεχνολογίες που έγινε από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου 2024 στη Βιέννη.
Το θέμα της Στρογγυλής Τράπεζας ήταν «Πώς μπορούμε να κάνουμε το αόρατο ορατό χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες; Αναστοχασμός σχετικά με τις χαμένες εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης και τη χαμένη πολιτιστική κληρονομιά τους» στο πλαίσιο της οποίας έγιναν εξαιρετικές παρουσιάσεις.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν επίσης τα ακόλουθα θέματα για τον ελληνικό εβραϊσμό: «Ψηφιακή Διατήρηση των Συναγωγών στην Ελλάδα» του Ηλία Μεσσίνα (ΕΔΩ η εισήγηση) που απέσπασε το βραβείο της καλύτερης συμμετοχής Best Paper Award, «Αναζητώντας τα ίχνη της εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη» της Ξένιας Ελευθερίου (ΕΔΩ η εισήγηση) και «Θράκη, Βόρεια Ελλάδα: Αρχιτεκτονικά ίχνη εβραϊκής λατρείας και μνήμης» των Δ. Πολυχρονόπουλου, Μ. Γρηγοριάδου, Α. Καπανδρίτη, Ι. Ασπιώτη, και Ε. Τσετινέ (ΕΔΩ η εισήγηση).
Την προεδρεία της Στρογγυλής Τράπεζας είχαν οι: Σουλτάνα Ζορπίδου, Elisabeth Monamy, Bert Brouwenstijn, Daniel Stiller.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ
*Στοιχεία από Δελτίο Τύπου Σουλτάνα Ζορπίδου
Μια ζωή αφιερωμένη στη γνώση και στην επιστήμη έχει ζήσει ο Μίμης Κοέν. «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αμέσως μετά το Ολοκαύτωμα, στο οποίο οι γονείς μου σώθηκαν κρυμμένοι σε χριστιανικά σπίτια, αλλά πάρα πολλοί συγγενείς, γνωστοί και φίλοι χάθηκαν για πάντα» θυμάται ο ίδιος, απόγονος οικογενειών Ρωμανιωτών Εβραίων με μακραίωνη παρουσία στην Ελλάδα.
Περισσότερα: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΟΜΟΘΡΗΣΚΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΜΙΜΗ ΚΟΕΝ
Για τις γιορτές Rosh Hashanah (Πρωτοχρονιά) και Yom Kippur (Ημέρα της Εξιλέωσης), το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού εύχεται σε όλους τους συμπολίτες μας εβραϊκού θρησκεύματος να έχουν μια χρονιά γεμάτη υγεία, ειρήνη και ευημερία.
Υπουργός Παιδείας
Κυριάκος Πιερρακάκης
Ο Γ. Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής απέστειλε το παρακάτω μήνυμα για τις γιορτές του Ρος Ασανά και του Κιπούρ:
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, Αγαπητέ κύριε Γενικέ,
Με αφορμή τις μεγάλες Εβραϊκές εορτές της Πρωτοχρονιάς, Rosh Hashanah, και της Ημέρας της Εξιλέωσης, Yom Kippur, παρακαλώ να δεχθείτε τις θερμότερες ευχές μου για υγεία, αισιοδοξία και δημιουργικότητα. Ο Θεός να ευλογεί τα βήματά μας οδηγώντας μας σε έργα αγαθά και φιλάνθρωπα, σε δρόμους αγάπης και ειρήνης, και να μας χαρίζει το θάρρος της αυτογνωσίας και τη δύναμη της συγχώρεσης.